Aardbevingsmiljoenen gaan naar Ten Boer, Woltersum en Ten Post

Het geld gaat onder meer naar dorpsvernieuwing in Woltersum
Het geld gaat onder meer naar dorpsvernieuwing in Woltersum © Jos Schuurman/FPS
De gemeente Groningen gaat het geld van het Nationaal Programma Groningen investeren in dorpsvernieuwing in Ten Boer, Woltersum en Ten Post.
'We hebben als gemeente dit jaar recht op vijftien miljoen euro. En daarvoor hebben we een aanvraag ingediend', zegt wethouder Roeland van der Schaaf.

Ruim een miljard

Het geld komt uit de pot met 1,15 miljard euro die de regio heeft gekregen ter compensatie van de aardgasellende. Van der Schaaf: 'Dit is de eerste stap. Het bestuur van het Nationaal Programma Groningen moet de aanvraag goedkeuren en vervolgens gaan we samen met de bewoners en de gemeenteraad de plannen verder uitwerken.'

Nog geen details

Details over de dorpsvernieuwing geeft het college nog niet. 'Het gaat in deze fase om het 'ophalen' van het geld. Samen met de bewoners van Ten Boer, Woltersum en Ten Post werken we momenteel aan dorpsvernieuwingsplannen. En dan gaat het nadrukkelijk niet om geld voor versterking, maar bijvoorbeeld voor verduurzaming of een nieuw dorpshuis. Dat soort projecten.'

Goedkeuring

De vijftien miljoen euro voor 2019 gaat in z'n geheel naar de projecten in de drie dorpen. 'Op termijn is er mogelijk meer geld beschikbaar voor de gemeente Groningen', aldus Van der Schaaf. De wethouder gaat ervan uit dat de aanvraag volgende week wordt goedgekeurd.