Dit zijn de Groningse kandidaten bij de Europese verkiezingen

In totaal staan dertien Groningers op de lijst voor de verkiezingen van het Europees Parlement.

De een doet een serieuze gooi naar een zetel, de ander is lijstduwer. Een lijstduwer neemt geen zitting in het Europees Parlement, maar staat op de lijst om stemmen te trekken voor zijn of haar partij.

PvdA

Bij de PvdA is Max van den Berg de enige Groninger op de lijst. Van den Berg staat op plek 22 en is lijstduwer. Hij was tot een aantal jaar geleden commissaris van de Koning in Groningen. De sociaaldemocraat was tussen 1970 en 1978 wethouder in Stad. Ook was hij partijvoorzitter van de PvdA en lid van het Europees Parlement.

Partij voor de Dieren

Anja Hazekamp is de hoogst geplaatste Groninger van de tien. Zij is lijsttrekker voor de Partij voor de Dieren in Europa. Hazekamp komt uit Vlagtwedde, maar woont in België. Zij is sinds 2014 Europarlementariër.

Kirsten de Wrede uit Stad staat op plek zeventien bij de Partij voor de Dieren. De Wrede is fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de gemeente Groningen. Zij is, net als Van den Berg, lijstduwer.

SP

Op de lijst van de SP staan drie Groningers. Op de vijfde plek vinden we Fenna Feenstra. Zij is in het dagelijks leven docent op de Hanzehogeschool en was tot twee maanden geleden fractievoorzitter van de SP Statenfractie in Friesland.

Op de 21ste plek staat Rosita van Gijlswijk. Tussen 1999 en 2006 en vanaf 2008 tot afgelopen jaar zat zij in de gemeenteraad van Groningen.

De derde Groninger op de SP-lijst is Lisa de Leeuw. Zij staat op plek 28 en is met haar 25 jaar de jongste van de Groningse kandidaten. De Leeuw is campagnemedewerker, heeft sociologie gestudeerd en is sinds 2017 voorzitter van ROOD. Dat is de jongerenorganisatie van de SP.

VVD

Bij de VVD is Roelien Kamminga de enige Groningse kandidaat. Zij staat op plaats zeven op de kieslijst. Kamminga is geboren in Zuidbroek en studeerde in Groningen. Momenteel woont en werkt ze in Den Haag. Kamminga is Raadadviseur Openbare Orde, Inlichtingen en Veiligheid bij het ministerie van Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

CDA

Het CDA heeft één kandidaat uit onze provincie: Robert de Wit. De communicatiespecialist staat op de tiende plek en is sinds 2015 Statenlid voor het CDA in Groningen. Hij is op zijn 22ste lid geworden van het CDJA, de jongerenafdeling van de partij.

GroenLinks

De nummer vijf op de lijst van GroenLinks is Sabine Klok. Ze is geboren in Peize, maar studeerde en woonde in Groningen. Klok werkt bij de Europese Commissie in Brussel op de afdeling die zich bezighoudt met subsidies.

Sjoukje van Oosterhout staat op de twaalfde plek. Zij is opgegroeid in Borgercompagnie, maar woont tegenwoordig in Londen. Daar is zij Brexit-adviseur en onderhandelt zij over milieu en klimaat in het Brexit-akkoord met zowel Britse als Europese politici.

Glimina Chakor staat op de achttiende plek voor GroenLinks en is één van de lijstduwers. Ze is op dit moment wethouder in de gemeente Groningen. Ze heeft onder meer stadsbeheer, groen, economie/duurzaamheid en evenementen in haar portefeuille.

Piratenpartij

De 38-jarige Rianne Orsel, kandidaat voor de Piratenpartij, komt uit Nieuwe Pekela. De Pekelder piraat staat er vooralsnog alleen voor in haar gemeente. Maar zoals de stuurvrouw zegt: 'Wij hebben in Pekela geen officiële afdeling, maar met een driemansbemanning hebben wij genoeg om koers uit te zetten en het avontuur aan te gaan.'

50PLUS

Tot slot Klaas Hamersma van 50PLUS. Hamersma is docent Duits, schrijver en ICT-er. De inwoner van Hoogezand staat op de zeventiende plaats voor zijn partij.

Het Europees Parlement bestaat uit 751 leden. 26 van hen komen uit Nederland. In Nederland wordt op 23 mei gestemd.

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws