Qbuzz zwicht na ophef over kaartje asielbus: prijs omhoog (update)

© Jos Schuurman/FPS
De prijs van het kaartje van de asielbus gaat omhoog: in plaats van vijf euro kost een retourtje straks zeven euro. Dat bedrag geldt vanaf komende woensdag voor een retourkaartje.
'Dat doen we om te voorkomen dat het draagvlak verdwijnt', zegt woordvoerder Michel van der Mark van Qbuzz. Ook wil Qbuzz op deze manier voorkomen dat de proef misschien helemaal geen doorgang kan vinden.
'We kregen veel reacties. Ook uit de politieke hoek. We voelden aan alles dat het draagvlak dreigde weg te glijden. Dat wilden we dus niet en onze chauffeurs willen echt dat de proef doorgaat. Daarom hebben we voor deze prijsverhoging gekozen', aldus Van der Mark.

Aantal kilometers

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid was de aanvankelijke prijs van vijf euro gebaseerd op het aantal kilometers dat de bus rijdt.
Doordat de 'asielbus' niet op tussenliggende haltes stopt, zou dat aantal lager liggen dan bij de reguliere lijndienst, die wel tussenstops maakt. De 'asielbus' rijdt bovendien via de N-wegen een snellere route naar het station in Emmen.

Te veel afwijking

'In overleg met het COA en Qbuzz is er voor gekozen om de prijs van vijf naar zeven euro te verhogen. Anders wijkt de prijs van het 'asielbuskaartje' te veel af van de prijs van een kaartje voor de lijnbus', zegt de woordvoerder. De prijs voor een heen- en terugrit met lijn 73 kost met de ov-chipkaart namelijk 7,11 euro.

Losse kaartjes

Overigens is een retourtje voor de 'asielbus' in bepaalde gevallen waarschijnlijk nog altijd goedkoper dan de reis met lijnbus 73. Asielzoekers betalen hun reis meestal contant, en een reis met een los kaartje is duurder dan een rit met de ov-chipkaart.
Wanneer je de busrit in de lijnbus met contant geld (of pin) betaalt, kost een enkele reis 5,40 euro. Als je niet binnen 1,5 uur terugreist, kost de terugreis hetzelfde. Totaalprijs: 10,80 euro, bijna vier euro meer dan het 'asielbusretourtje'.
Update: dit artikel is aangevuld met een prijsvergelijking met losse buskaartjes.