Dit is 'm: de cameragestuurde suikerbietenschoffelmachine

Het is niet meer te vergelijken met de ouderwetse schoffel waarmee je het onkruid in je tuin te lijf gaat: de cameragestuurde suikenbietenschoffelmachine.

Hendrik Luth van loonbedrijf Feunekes in Blijham is sinds kort de trotse eigenaar van zo'n apparaat.

Is hij de eerste loonwerker in onze provincie met zo'n ding? 'Ik denk het wel', zegt Luth zonder aarzeling.

Optimaal resultaat

Het bijzondere aan het apparaat is dat een camera precies in de gaten houdt hoe de schoffels tussen de rijen suikerbietenplantjes het onkruid een kopje kleiner maken.

De schoffels worden met behulp van de camera automatisch bijgestuurd, zodat een optimaal resultaat wordt bereikt. De schoffelmachine kan twaalf rijen bieten tegelijk bewerken.

Voelsprieten

Als de bietenplanten groter worden  en de camera door de bladeren het zicht kwijtraakt wordt het apparaat voorzien van voelsprieten die de ruimte tussen de planten meten zodat de schoffels optimaal aangestuurd worden. 

Meer rust

'Vroeger had je nog mensen die zich goed konden concentreren', zegt Luth gekscherend. 'Nu zijn daar niet zoveel meer van, en dus moeten we een camera gebruiken.'

Om serieus te vervolgen: 'Op deze manier schoffel je heel precies, en er is meer rust voor de chauffeur; de arbeidsomstandigheden zijn ook belangrijk.' 

Minder gewasbeschermingsmiddelen

Maar misschien wel het grootste voordeel is dat door de inzet van deze nauwkeurige manier van schoffelen veel minder gewasbeschermingsmiddelen gebruikt te hoeven worden, dus dat er minder chemicaliën in het milieu terecht komen.

Luth: 'Ik denk dat het wel de helft scheelt.' 

Dat is ook één van de redenen waarom Luth financiële steun kreeg van andere partijen. De provincies Groningen, Drenthe, Flevoland en suikerbietenverwerker Cosun betaalden mee. 

Demonstratie

Komende vrijdag is de cameragestuurde suikerbietenschoffelmachine te zien tijdens de Praktijknetwerk-bijeenkomst die in Wedde gehouden wordt. 

Meer over dit onderwerp:
BLIJHAM
Deel dit artikel:

Recent nieuws