Mollema opent Giro met top tien klassering in eerste etappe (update)

Bauke Mollema begon prima aan de Giro d'Italia met een 9e plek in de proloog
Bauke Mollema begon prima aan de Giro d'Italia met een 9e plek in de proloog © Orange Pictures/Sportfoto Photoagency
Wielrenner Bauke Mollema is de Giro d'Italia begonnen met een negende plaats in de eerste etappe van Bologna naar San Luca, een tijdrit over acht kilometer. De Sloveen Primoz Roglic pakte de roze leiderstrui, Tom Dumoulin werd vijfde.
Mollema wisselde bewust van fiets voorafgaand aan de steile slotklim. De Zuidhorner reed sterk door en kwam na dertien minuten en 33 seconden over de eindstreep.

Roglic ijzersterk

Hiermee gaf hij 39 seconden toe op de ijzersterke winnaar Roglic. De renner van de formatie Jumbo-Visma won in 12 minuten en 54 seconden en zette Dumoulin meteen op 28 seconden achterstand. Simon Yates werd tweede op 19 seconden van de winnaar, Vincenzo Nibali completeerde het podium.

Tweede etappe

Zondag staat de tweede etappe op het programma. Die voert de renners over een vlak parcours van Bologna naar Fucecchio en bedraagt 205 kilometer. Bauke Mollema was een van de weinige renners die zaterdag van fiets wisselde in de klimtijdrit waarmee de Giro d'Italia in Bologna van start ging.

Item

Het was vooraf een item geweest: was het verstandig na zes vlakke kilometers de tijdritfiets voor de klim van twee kilometer om te ruilen voor een normaal model? 'Ik denk dat ik de juiste beslissing heb genomen', zei de kopman van Trek-Segafredo.

Goede benen

'De benen waren goed, met de 'power' op het vlakke stuk zat het ook wel goed', vertelde Mollema, die de wissel ook weer niet te belangrijk wilde maken. 'Hij verliep ook niet perfect. Ik kwam niet meteen in de pedalen. Ik denk dat het me tien tot vijftien seconden heeft gekost. Ook omdat de wissel niet was toegestaan op de plek waar we dat eigenlijk wilden doen. Ik wilde het na de bocht naar de klim doen, omdat je dan toch al bijna stilstaat. Nu moest je honderd meter voor de klim van de fiets.'

Verlies beperkt

Mollema verloor weliswaar 39 seconden op ritwinnaar Roglic, maar hield de schade op de meeste andere klassementsrenners beperkt. Zo was het gat met Tom Dumoulin slechts elf seconden. 'Een top tien-notering in een tijdrit is gewoon goed voor mij. Ik ben hier heel blij mee.'
Update: dit bericht is aangevuld met de reactie van Bauke Mollema na zijn negende plek in de openingstijdrit.