Vastgoedbroers Kaynar naar Raad van State vanwege omgevingsvergunning

De Groninger vastgoedbroers Kaynar hebben bij de Raad van State in Den Haag bezwaar gemaakt tegen het intrekken van een omgevingsvergunning voor de bouw van een horeca- en appartementencomplex in de binnenstad van Groningen.

De vergunning werd in 2013 door de gemeente Groningen verleend, maar een paar jaar later weer ingetrokken. De rechtbank stelde de het gemeentebestuur eerder in het gelijk. Daarop gingen de ondernemers in beroep bij de hoogste bestuursrechter van Nederland.

Schuld van de gemeente

De gebroeders Kaynar hebben al jaren plannen voor de bouw van meerdere appartementen en horecagelegenheden in de Papengang. Dat daar tot nu toe niets van terecht is gekomen is de schuld van de gemeente. Die zou de boel bewust traineren, aldus één van de broers begin 2017 tegenover Stadsblog Sikkom.

De omgevingsvergunning voor de Papengang wordt ingetrokken nadat één van de broers in 2016 een vergunning aanvraagt voor de verbouwing van één van hun andere panden aan de Verlengde Hereweg. De gemeente doet daarop een beroep op de wet BIBOB (bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur).

Volgens de gemeente zouden de ondernemers zich opzettelijk schuldig hebben gemaakt aan belastingfraude.

Te voorbarig

Volgens de verdediging is de gemeente Groningen te voorbarig geweest met het intrekken van de vergunning, zo bleek maandag tijdens de zitting. De boetes die de belastingdienst heeft opgelegd moeten namelijk nog beoordeeld worden door de belastingrechter, aldus raadsman Kostwinder. Bovendien zou er een regeling met de fiscus zijn getroffen, waardoor het boetebedrag verlaagd is.

De uitspraak van Raad van State in het hoger beroep volgt over een paar weken. De gemeente Groningen wil niet reageren. 'Dat doen we nooit als een zaak onder de rechter is', aldus woordvoerder Hans Coenraads.

In de clinch

De gemeente en de vastgoedbroers liggen al langer met elkaar in de clinch. Burgemeester Den Oudsten zei eerder dat ze hun geld verdienen 'op een manier waar je grote vraagtekens bij kunt zetten'.

Lees ook:

- 'Ze verdienen hun geld op een manier waar je grote vraagtekens bij kunt zetten'
Vastgoedondernemer overweegt juridische stappen tegen burgemeester Den Oudsten

Deel dit artikel:

Recent nieuws