Omwonenden dreigen met rechtszaak om bouw Damster huurwoningen te stoppen

Bewoners Wilfred Douma en Johan Duut bij de te bouwen huizen
Bewoners Wilfred Douma en Johan Duut bij de te bouwen huizen © Martin Drent/ RTV Noord
'We voelen ons compleet voor het blok gezet door de gemeente Appingedam en Woongroep Marenland. Het vertrouwen is inmiddels tot min tien gedaald', zegt een boze Wilfred Douma uit Appingedam.
Samen met zijn vrouw en kinderen woont Douma aan de Opwierderweg. Tegenover zijn huis bouwt Woongroep Marenland veertien sociale huurwoningen.

Bang voor schade

Drie weken geleden eisten omwonenden tijdens de raadsvergadering een acute bouwstop. Ze vinden dat hun wijk te vol wordt en zijn bang dat er schade ontstaan aan hun huizen tijdens heiwerkzaamheden.
De huizen hebben een verhoogd en licht verhoogd risico op veel schade na een zware aardbeving. 'De gemeente en het bouwbedrijf hebben geen trillingsonderzoek gedaan, daar maken bewoners zich zorgen om', zegt Douma.

Geen koopwoningen

De omwonenden zijn daarnaast boos over de gebrekkige communicatie. Ze gingen er jarenlang vanuit dat er zeven koopwoningen zouden komen, totdat Woongroep Marenland tijdens een presentatie in maart liet weten dat er veertien sociale huurwoningen worden gebouwd.
Een impressie van de huurwoningen die in de wijk moeten komen (Beeld: Marenland)
De afgelopen weken zijn de omwonenden twee keer op de koffie geweest bij wethouder Annalies Usmany (Gemeentebelangen) en Woongroep Marenland. Douma is nog steeds boos: 'Er komt niets positiefs uit, de uitkomst is teleurstellend. Ze moeten ons meer bij de plannen betrekken', vindt hij.

Excuses

Usmany geeft toe dat de communicatie beter moest: 'Er waren al heel lang plannen dat hier woningen zouden komen. Dat was bij de bewoners kennelijk weggeëbd en dat hadden we eerder moeten signaleren. Daar heb ik mijn verontschuldigingen voor aangeboden.'
De wethouder heeft daarnaast, op verzoek van de omwonenden, opdracht gegeven om een trillingsonderzoek te laten doen om te kijken of het heien schade kan veroorzaken aan omliggende woningen. 'Als dat zo is, moet er geboord worden. De bouwwerkzaamheden moeten te allen tijde veilig verlopen', zegt Usmany.
Ze benadrukt dat de bouw van de twee-onder-een-kapwoningen volgens het bestemmingsplan gewoon mag.
Ik heb inmiddels een advocaat in de arm genomen
Wilfred Douma - buurtbewoner

Juridische stappen

Twaalf omwonenden hebben inmiddels bezwaar gemaakt tegen de vergunning, waaronder Douma, om de bouw onverhoopt tegen te houden. 'Ik heb inmiddels een advocaat in de arm genomen. Ik sluit verdere juridische stappen niet uit', aldus de omwonende.
Woongroep Marenland liet eerder al weten het niet eens te zijn met de kritiek van de buurtbewoners dat de wijk te vol wordt. 'Er zijn juist plannen om de achterliggende flat te slopen, waardoor het verder verdund wordt', zei vastgoedmanager Frank van der Staay. 

Verbeterd ontwerp

Volgende week maandag houden de gemeente Appingedam en Woongroep Marenland een infoavond over de nieuwbouw in het ASWA-gebouw. Dan onthult de woningcorporatie een verbeterd ontwerp van huizen aan de omwonenden.