Examen tijdens ramadan: 'Je moet gewoon de knop omzetten'

Hoe lastig is het om eindexamen te doen als je middenin de ramadan zit? Abdi Ege doet VMBO Basis aan CSG Selion in Groningen. 'Ik ben zeer relaxt', zegt hij vlak voor zijn examen wiskunde.

'Het is niet makkelijk', geeft hij toe. 'Je moet de hele tijd leren met een lege maag en dat gaat niet altijd zo lekker.'

Knop omzetten

Maar volgens Ege moet je de twee dingen uit elkaar houden. 'Zeker als je vaker mee hebt gedaan aan de ramadan, kun je de knop wel omzetten. Ramadan is maar één keer in het jaar en dan moet je gewoon lekker meedoen.'

Tijdens de ramadan mag je niet eten en drinken tussen zonsopgang en zonsondergang. Ege: 'Klasgenoten vragen wel eens of ik iets mag drinken tussendoor of op een kauwgumpje mag kauwen. Het antwoord is en blijft 'nee'.

Niets op het tafeltje

Inmiddels is het bijna negen uur en moet Ege naar het examenlokaal. 'Dit is mijn laatste examen en daarna heb ik zomervakantie', lacht hij.

Is hij nu de enige bij wie straks niets op het tafeltje staat? 'Dat weet ik niet, maar ik heb wel een rekenmachientje op tafel liggen hoor', lacht hij.

Lees ook:

- Hoe lastig is de Ramadan als je de hele dag zoetigheid bereidt voor anderen?
- Knuffels, felicitaties en Turks fruit: de ramadan zit er weer op

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws