RUG verplicht medewerkers minder vaak zakelijk te vliegen

Is de bestemming binnen zes uur te bereiken? Dan mogen medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) niet langer het vliegtuig nemen voor zakelijke reisjes.

Dat blijkt uit het nieuwe reisbeleid van de RUG.

Als de afstand tot de bestemming minder dan vijfhonderd kilometer is, moeten medewerkers vanaf nu ook een alternatief vervoersmiddel nemen.

Duurzaamheidsmaatregel

De maatregel zat er al een tijd aan te komen, vertelt woordvoerder Jorien Bakker. 'Het is een duurzaamheidsmaatregel. Daar zijn wij als universiteit continu mee bezig.'

Het advies werd ook al meerdere malen gegeven door de Green Office van de RUG, het orgaan dat duurzaamheidsadvies geeft aan de universiteit.

Er zijn genoeg technologische alternatieven
Jorien Bakker - woordvoerder RUG

De cijfers

Uit opgevraagde cijfers van de RUG blijkt dat medewerkers gemiddeld 32 miljoen kilometer per jaar vliegen, meldt de Universiteitskrant. Er worden zo'n 5500 vluchten per jaar ondernomen voor werkgerelateerde activiteiten als een vergadering, congres of symposium. 'Er zijn genoeg technologische alternatieven om daar toch bij aanwezig te zijn', zegt Bakker.

CO2-maatregel

De RUG wil later dit jaar met nog een maatregel komen, waarbij de uitstoot van CO2 wordt gecompenseerd als medewerkers wél besluiten het vliegtuig te nemen. Een bepaald bedrag komt dan bovenop de ticketprijs van een vlucht en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het planten van een boom.

Meer over dit onderwerp:
universiteit natuur GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws