Gebouwen gemeente Groningen worden energiezuiniger

Het Stadhuis honderd procent energieneutraal maken gaat waarschijnlijk niet lukken, maar er is de gemeente Groningen alles aan gelegen om het eigen vastgoed energiezuiniger te maken.

Het vorige college gaf de opdracht om 24 gebouwen naar energielabel A te brengen. Dat is bij acht gebouwen inmiddels gelukt.

CO2-neutraal in 2035

'We streven als gemeente een hoge ambitie na', vertelt wethouder Roeland van der Schaaf. 'Namelijk een CO2-neutrale gemeente in 2035. En daarin willen we het goede voorbeeld geven.'

De gemeentelijke gebouwen zijn onder meer voorzien van zonnepanelen, waaronder de sporthal in Hoogkerk en cultuurcentrum Oosterpoort. Ook is het vastgoed voorzien van ledverlichting en zijn er nieuwe cv-ketels geïnstalleerd. 'Dat heeft 500 ton aan CO2-reductie opgeleverd, wat te vergelijken is met het energieverbruik van 60 huishoudens', aldus Van der Schaaf.

Lastig

De maatregelen zorgen voor een jaarlijkse besparing op de energiekosten van tachtigduizend euro. Het verduurzamen van monumentale panden is een stuk lastiger, weet ook Roeland van der Schaaf. 'Sommige investeringen verdienen zichzelf niet terug met de besparing van energie.'

Desondanks worden de gemeentekantoren aan de Coehoornsingel en het Gedempte Zuiderdiep, en het Helperzwembad dit jaar voorzien van zonnepanelen en ledverlichting waardoor er een 'energielabelsprong' gemaakt wordt.

Verduurzamen straatlantaarns

Naast de gebouwen slokt de openbare verlichting een fors deel van het elektriciteitsgebruik op, zo'n 25 procent. Het college komt dit jaar met een raadsvoorstel voor de verduurzaming van tienduizend straatlantaarns.

Lees ook:

- Groningen vierde op ranglijst duurzame grote gemeenten (2018)
- Stad pakt energieslurpende gebouwen aan (2017)

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad Energie GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws