Van asbestdak naar zonnedak-proef breidt uit met 100 daken

De proef waarbij eigenaren van een dak met asbest samenwerken met lokale energiecoörperaties wordt uitgebreid met honderd extra daken. Stimuleringsfonds SamenZonderAsbest heeft daarvoor 600.000 euro uit het Nationaal Programma Groningen ontvangen.

In eerste instantie werd SamenZonderAsbest opgezet om twintig asbestdaken te ontdoen van asbest en te voorzien van zonnepanelen, maar de belangstelling voor de sanering is volgens SamenZonderAsbest groot.

In de periode van januari tot april dit jaar kreeg het stimuleringsfonds 182 aanmeldingen binnen. Het fonds heeft nu met de komst van de extra 100 daken een capaciteit van 120 daken.

Zestig daken 'potentieel geschikt'

De aanmeldingen bestaan voornamelijk uit boerderijdaken, maar ook daken van woonboerderijen en bedrijfspanden. SamenZonderAsbest heeft zestig daken aangewezen als 'potentieel geschikt' en inmiddels zijn er acht daken bekeken, waarvan twee zijn goedgekeurd.

Lokale energiecoorperaties hebben al aangegeven dat ze gebruik willen maken van de gesaneerde daken voor het opwekken van duurzame energie.

Nationaal Programma Groningen

De pilot SamenZonderAsbest wordt uitgevoerd door Ecoop in samenwerking met de LTO-Noord. De verlenging van SamenZonderAsbest is een van de 21 projecten van de provincie Groningen, die een bijdrage kregen vanuit het Nationaal Programma Groningen.

Lees ook:

- Voordelig van asbestdak naar zonnedak dankzij proef van provincie

Meer over dit onderwerp:
Energie GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws