'Nieuwe versterkingsaanpak leidt tot maanden vertraging in plaats van versnelling'

Een huis in het bevingsgebied wordt gestut
Een huis in het bevingsgebied wordt gestut © Jos Schuurman/FPS
De versterkingsoperatie in het aardbevingsgebied heeft opnieuw maanden vertraging opgelopen. De oorzaak ligt volgens de Groninger bestuurders bij de vernieuwde versterkingsaanpak van het Rijk, zo schrijven ze in een brief aan het Staatstoezicht op de Mijnen.
De toezichthouder wilde van de gemeenten en de provincie weten hoe de versterkingsoperatie vordert. De conclusie van de bestuurders is dat de versterking helemaal niet opschiet.

Gebrek aan urgentie

Ze schrijven dat in hun ogen het gevoel voor urgentie ontbreekt om de problemen in Groningen op te lossen. Minister Eric Wiebes (VVD) heeft volgens de bestuurders een 'systematische werkelijkheid' gecreëerd die in de praktijk niet werkt.

Vertraging in plaats van versnelling

De inwoners merken volgens de bestuurders geen voortgang, lokale versterkingsplannen van de gemeenten worden onvoldoende als uitgangspunt gebruikt en werkopdrachten worden maanden te laat afgegeven.
De nieuwe aanpak heeft volgens de bestuurders tot nu toe geleid tot vertraging in plaats van versnelling en verbetering.

Sta in de weg

Van ruimhartigheid is volgens de Groningers ook geen sprake, omdat geld continu onderwerp van gesprek is: 'De afspraken tussen de NAM en het ministerie van Economische Zaken staan de uitvoering voortdurend in de weg.'

Lastige boodschap

De Groninger bestuurders geven aan dat ze voor de zomer een lastige boodschap hebben voor hun inwoners. 'In veel gevallen zullen de gewekte verwachtingen opnieuw niet worden nagekomen.'