Jarig Groninger Museum laat affiches zien in tentoonstelling

In verband met het 25-jarig jubileum van het gebouw toont het Groninger Museum in Stad affiches die tussen 1994 en 2019 voor het museum zijn ontworpen. De tentoonstelling begint op 25 mei en loopt tot en met 15 september.

Het zijn ongeveer veertig affiches van Swip Stolk (1944-2019) en Rudo Menge (1975). Beide ontwerpers zijn belangrijk geweest voor de ontwikkeling van het beeldmerk 'Groninger Museum' in de afgelopen kwart eeuw.

Spraakmakend

Het zijn veelal spraakmakende en kleurrijke affiches. Voorbeelden zijn Swip Stolks The New Groninger Museum (1994), A History of Andres Serrano (1997) en Azzedine Alaïa (1997). Het affiche voor de expositie van Serrano, waar een vrouw in de mond van een man plast, zorgde destijds voor veel ophef. De poster werd uit alle openbare ruimtes verwijderd.

Van Rudo Menge zijn onder meer de affiches voor de tentoonstellingen Erwin Olaf (2003) en Ilja Repin (2001) te zien.

Kwartet

Speciaal bij deze tentoonstelling verkoopt het museum het allereerste Groninger Museumkwartetspel. Het spel bevat dertien 'kwartetten' met affiches en heeft thema's als mode, fotografie, publiekstrekkers en Hollandse Meesters.

Lees ook:

- Architect Groninger Museum overleden: 'Hij was bijzonder bescheiden'

Meer over dit onderwerp:
kunst_en_cultuur groningermuseum GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws