Onrust binnen WIJ-teams door bezuinigingen

Hulpverleners van de WIJ-teams in Groningen verkeren in grote onzekerheid door de miljoenenbezuiniging die de organisatie boven het hoofd hangt. Het gemeentebestuur wil drie miljoen euro bezuinigen.

De ondernemingsraad (OR) van WIJ noemt de voorgenomen bezuinigingen 'onbegrijpelijk'. 

De gemeente Groningen telt dertien WIJ-teams. Stadjers kunnen voor elke vorm van hulp- en zorgondersteuning terecht bij WIJ. De teams zijn ten tijde van de zorgtransitie in 2015 ingesteld om de kosten in de zorg naar beneden te brengen.

Eerst zelf oplossen 

WIJ-medewerkers sturen inwoners niet gelijk door naar een zorgaanbieder, maar kijken eerst wat de zorgvrager zelf kan. Ook wordt er gekeken naar het netwerk van de zorgvrager, wellicht dat iemand in de omgeving het probleem kan oplossen. Die werkwijze moet leiden tot minder doorverwijzingen, dus tot minder hoge zorgkosten. 

Verbijstering 

De ondernemingsraad luidt de noodklok als de gemeente de geplande bezuinigingen doorzet.

'Wij hebben met verbijstering het coalitieakkoord gelezen. Na amper een jaar zelfstandig te zijn hangen er forse bezuinigingen boven ons hoofd', zegt OR-voorzitter Theo de Groot. De WIJ-teams opereren sinds januari 2018 volledig zelfstandig.

'Onbegrijpelijk' 

Volgens de OR hebben de WIJ-teams hun waarde al bewezen en doen ze wat hun opdracht is. 'Onbegrijpelijk dat het nu al afgebroken dreigt te worden. Het zal ten koste gaan van de zorg en ondersteuning van inwoners.'

De gemeente Groningen heeft donderdag een speciaal persmoment ingelast om 16.30 uur.  

Lees ook:

- Dit zijn de Groningse coalitieplannen van 2019 tot 2022

Meer over dit onderwerp:
zorg GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws