Bodembeweging sleept Wiebes voor de rechter

© RTV Noord
De Groninger Bodem Beweging (GBB) is naar de rechter gestapt. De belangenorganisatie voor aardbevingsgedupeerden wil langs deze weg afdwingen dat minister Wiebes alsnog met gegevens over de brug komt, die de GBB had opgevraagd.
Het gaat om informatie over de zogeheten HRA-methode. Daarmee berekent de NAM welke huizen het grootste risico lopen bij een aardbeving.

WOB-verzoek

De GGB zegt ruim een half jaar geleden de stukken te hebben opgevraagd, met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB).
Volgens GGB heeft Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) tot nu toe geen gehoor gegeven aan het verzoek en daarmee de wettelijke reactietermijn ruimschoots overschreden.

Twijfels

Volgens de GBB had de informatie een 'belangrijke rol kunnen spelen' bij de zitting bij de Raad van State, 17 april j.l. over het gaswinningsbesluit van Wiebes.
De toepassing van de HRA-methodiek is namelijk een onderdeel van dit besluit. Doordat die informatie niet op tijd is aangeleverd, kan de Raad van State dit niet meenemen in haar oordeel, stelt de GBB.
De GBB heeft grote twijfels over de HRA-methode. Huizen die na toepassing van deze methode veilig werden verklaard, bleken in werkelijkheid onveilig, aldus de GBB.