'Geitenstop Westerwolde is gebaseerd op emotie en niet op verstand'

'Beleid op basis van emotie en niet op basis verstand'. Zo noemt geitenhouder Heini Alting uit Sellingen het voornemen van de gemeente Westerwolde om een zogeheten geitenstop in te voeren.
Die stop houdt in dat nieuwe geitenhouders zich niet kunnen vestigen in Westerwolde en dat bestaande bedrijven niet verder kunnen uitbreiden. 

Longontsteking

De reden dat Westerwolde de groei van het aantal geiten ongewenst vindt, zijn de mogelijk nadelige gezondheidseffecten.
Het RIVM concludeerde twee jaar geleden al dat omwonenden van geitenboerderijen iets vaker een longontsteking hebben. Nader onderzoek moet uitwijzen of er een verband bestaat tussen de ziektegevallen en de geiten. Dat onderzoek wordt in 2021 afgerond. 

Gemeenten bepalen zelf

In afwachting van dat onderzoek hebben veel provincies al een geitenstop afgekondigd. Alleen Groningen, Drenthe en Zeeland deden dat nog niet. 'Wij laten het aan de gemeenten zelf over', zegt gedeputeerde Henk Staghouwer. 'En ondertussen houden we de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.'
Een geitenboerderij. (Foto: Steven Radersma/RTV Noord)

Voorbarig

Heini Alting vindt de opstelling van de gemeente Westerwolde nogal voorbarig. 'Er zijn hier maar twee geitenhouders. In de gebieden waar onderzoek is gedaan vindt veel intensieve veehouderij plaasts, er rijden auto's, er vliegen vliegtuigen'. 
Met andere woorden: hij begrijpt dat er maatregelen nodig zijn als er een gevaar is voor de volksgezondheid, maar dan moet wel eerst vastgesteld worden dat geiten een negatieve invloed hebben. 

Angst

Voorstanders van een algehele geitenstop wijzen op het gevaar dat geitenhouders uit provincies met een stop kunnen overwegen naar Groningen te verhuizen, omdat hier nog mogelijkheden zijn. Alting ziet dat niet snel gebeuren. 'Dat gaat niet zo hard. Angst is een slechte raadgever, daar moet je mee uitkijken. Niet doen.'