Advocaat: traagheid rechters veroorzaakt strafvermindering daders

Advocaat Richard Korver.
Advocaat Richard Korver. © vara.nl
Rechters moeten in het belang van slachtoffers sneller dossiers doorsturen voor hoger beroep of cassatie. Dat schrijft de bekende advocaat Richard Korver aan de ministers Grapperhaus van Justitie en Dekker van Rechtsbescherming.
Korver is voorzitter van het Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zedenslachtoffers (LANGZS). Hij stelt vast dat gerechten en gerechtshoven te traag zijn met het doorzenden van dossiers. Die moeten binnen maximaal acht maanden worden doorgestuurd, maar die termijn wordt vaak niet gehaald.
Als het uiteindelijk tot behandeling komt, leidt vertraging vaak tot strafvermindering. Ook moeten slachtoffers langer wachten op schadevergoeding.

Compensatie

Zo krijgt de dader compensatie, maar het slachtoffer wordt niet gecompenseerd voor de vertraging en de lagere straf, aldus Korver. Volgens hem kan dat tot problemen leiden bij de verwerking van het misdrijf door het slachtoffer. Hij spreekt zelfs van 'secundaire victimisatie'.
Eén van de voorbeelden die Korver noemt is de cassatie van een Groninger zedendelinquent. De man werd in april 2018 door het Hof in Leeuwarden veroordeeld tot negen maanden cel wegens het seksueel misbruiken van drie minderjarigen.
De Groninger ging in cassatie, maar meer dan een jaar later is het dossier over de zaak nog steeds niet naar de Hoge Raad gestuurd.

Maatregelen nemen

Korver vraagt de ministers te doen wat mogelijk is om het tij te keren en wil weten welke maatregelen zij denken te nemen.