Hotel Spoorzicht blijft toch open tijdens versterking

© Martin Drent/RTV Noord
Eigenaar Cees de Vries staat gefrustreerd te kijken naar alle bouwtekeningen voor Hotel Spoorzicht in Loppersum. 'We zijn nu met plan zes bezig en ik heb nog steeds geen goedkeuring. Dan maar geen miljoeneninvestering in fucking Loppersum.'
Het monumentale pand uit 1887 moet worden versterkt vanwege de aardbevingen. De Vries wil dit combineren met een renovatie van de rest van het complex, maar stuit op problemen.

Frustrerend

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en adviesorganisatie Libau vinden zijn plannen te rigoureus, waardoor De Vries tot wee keer toe terug moest naar de tekentafel.
Hij kondigde vorig jaar aan dat Spoorzicht één jaar lang dicht zou gaan voor de versterking en verbouwing, maar die plannen gaan niet door. Dat frustreert de eigenaar:
'We hebben hier te maken met een veiligheidsrisico. Dat vergeten de Rijksdienst en Libau nog wel eens. Mijn bedrijf staat 3,5 jaar stil. Ik probeer van alles, maar niks mag.'
Volgens Herman Waterbolk van de gemeentelijke monumentencommissie, waar Libau advies aan geeft, staat veiligheid bovenaan. 'Maar we staan ook voor de monumentale waarde van het gebouw. Daar moet je goed mee omgaan.'

Te groot

De Vries was van plan om de keuken en het hotelblok aan de achterkant te slopen. Daar wil hij een compleet nieuw gedeelte bouwen met restaurant en het dubbele aantal kamers.
Dat werd volgens de Rijksdienst echter een te grootschalig nieuwbouwcomplex. 'Als je kijkt naar de stedenbouwkundige waarde, zou dat niet passen naast het monumentale pand uit 1887', zegt Waterbolk. Ook zou een cultuurhistorisch onderzoek ontbreken.

Sauna dicht

Samen met het Groninger architectenbureau Onix is De Vries inmiddels toe aan het zesde ontwerp. Daar lijkt schot in te zitten.
Het sauna-complex in het oude raadhuis gaat vanaf 3 juni dicht voor een interne verbouwing tot het einde van het jaar. De rest van Spoorzicht blijft in die periode open. Het sauna-gedeelte wordt kleiner door de komst van tien extra appartementen in dat deel.

Deal met NAM

In de komende maanden hoopt De Vries duidelijkheid te krijgen over de versterking en renovatie van de rest van het complex. Daar zit enige haast achter.
De NAM, waar De Vries een deal mee kon sluiten, heeft de benodigde miljoenen voor de versterking inmiddels overhandigd aan een notaris. Op voorwaarde echter dat de werkzaamheden binnen drie jaar zijn uitgevoerd.
De Vries kiest er zelf voor om de versterking af te laten kopen door de NAM: 'Hierdoor ben ik weer baas in eigen huis. Dat voelt fijn. De risico's kan ik niet overzien, maar ik doe het veel liever zelf.'

Opgelucht personeel

De dertig personeelsleden reageerden volgens De Vries opgelucht op het bericht dat Spoorzicht open blijft. 'Sommige werknemers begonnen al weg te lopen, omdat de tijdelijke sluiting eraan zat te komen. Nu heeft iedereen duidelijkheid en kunnen ze blijven.'
De hotelier hoopt dat de werkzaamheden voor het hele complex in 2020 klaar zijn. 'Ik heb jaren verspild met zes plannen, maar de conclusie is dat wij niet dichtgaan.'
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed kon vrijdagmiddag niet reageren op de kwestie.