Paas waarschuwt minister: Gemeenten raken verlamd door tekorten jeugdzorg

Door tekorten op de jeugdzorg dreigen meerdere Groninger gemeenten niet goed meer te functioneren. Daarvoor waarschuwt commissaris van de Koning René Paas. Over 2018 en 2019 is het tekort op jeugdzorg in Groningen 43 miljoen euro.

Paas vraagt minister Ollongren nog eens kritisch te kijken naar bezuinigingen op de jeugdzorg, in 'het zoveelste jaar waarin het Rijk een begrotingsoverschot realiseert'. Daarnaast wil hij dat de extra miljoenen voor jeugdzorg anders verdeeld worden.

Groter probleem in Groningen

In onze provincie is het probleem groter dan in andere delen van het land, stelt Paas. Dat komt doordat hier meer mensen met sociaal-economische problemen wonen.

In gemeenten met een hoge werkloosheid, veel eenoudergezinnen, armoede en lager opgeleiden is er meer behoefte aan jeugdzorg. Het Rijk geeft de gemeenten hier minder geld voor dan ze nodig hebben.

Alle reserves naar jeugdzorg

De gemeenten Veendam, Appingedam en Het Hogeland dreigen al hun reserves in jeugdzorg te moeten steken, zegt Paas. Over twee jaar zouden die geen gemeentelijke reserves meer hebben en dus 'verlamd' raken. Veel gemeenten in Oost-Groningen moeten meer geld aan jeugdzorg besteden dan ze van het Rijk vergoed krijgen.

Eerder zei wethouder Johan Hamster van Stadskanaal dat de gemeente de jeugdzorg bekostigt door op allerlei zaken te bezuinigen. 'Het komt uit alle kleine hoekjes en gaatjes waar nog wat geld zit. De rek is er echt wel uit. Gemeenten zijn al een aantal jaren aan het bezuinigen.'

Lees ook:

- Gemeenten niet tevreden met extra miljoenen jeugdzorg
- Gemeenten doen beroep op Rijk voor kosten jeugdzorg: 'De rek is er echt wel uit'

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws