RUG-docenten kregen alleen vergoeding voor scripties met voldoendes

© Marco Derksen/Flickr Creative Commons
Geschiedenisdocenten aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) kregen tot vorig jaar alleen onderwijsuren erkend voor het begeleiden van scripties die een voldoende haalden.
Dat zegt historicus Eelco Runia in een interview met de Volkskrant dit weekend.
Runia zegde vorig jaar zijn baan als universitair docent aan de RUG op uit onvrede over het academische klimaat. In een ingezonden stuk in NRC stelde hij toen dat universiteiten ten onder gaan aan marktwerking.

Voldoende voor twijfelgeval

In de Volkskrant zegt Runia dat voor een scriptie die onvoldoende scoorde of niet werd afgemaakt, gold dat de docent de begeleiding in zijn 'vrije tijd' had gedaan.
Deze regeling werkt volgens Runia misbruik in de hand omdat docenten, die toch al klagen over hoge werkdruk, zelf de scripties mede beoordelen. 'Dat maakt het aantrekkelijk om een twijfelgeval toch een voldoende te geven.'
Runia noemt dit een van de perverse prikkels die hedendaagse universiteiten typeren. 'Er bestaat gigantische druk om studenten zo snel mogelijk te laten afstuderen, dan leveren ze universiteiten geld op.'

Professionele houding

Maarten Duijvendak, hoofd van de afdeling geschiedenis aan de RUG, 'betwijfelt zeer' of er sprake was van een perverse prikkel.
'Het strookt niet met de professionele houding die ik bij collega's zie. Scripties met een cijfer tussen 6,0 en 6,5 krijgen bij ons een derde beoordelaar. Elke scriptie wordt door minimaal twee mensen beoordeeld.'
Desondanks is de regeling vorig jaar aangepast. Nu krijgen scriptiebegeleiders hun onderwijsuren erkend 'ongeacht het resultaat'.