Lopend Vuur: Geef studenten hun ouderwetse studiefinanciering terug

Wie tegenwoordig gaat studeren heeft een grote kans om na het afstuderen een flinke studieschuld te hebben. De ouderwetse studiefinanciering is in 2015 vervangen door een leenstelsel.

Het stelsel zorgde ervoor dat studenten geen studiefinanciering meer krijgen, maar een lening voor studiekosten. Daarmee bespaarde het kabinet geld. Eén van de partijen die de invoering destijds steunde, GroenLinks, is daar inmiddels van teruggekomen. Volgens die partij werkt het leenstelsel in de praktijk niet goed.

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven is van plan om de rente op studieschulden te verhogen. Studentenorganisaties protesteren daartegen. Volgens hen is het in strijd met het internationaal onderwijsrecht. De maatregel levert een student gemiddeld 5.500 euro extra schuld op.

Het leenstelsel levert veel kritiek op. Studeren zou bijvoorbeeld op deze manier alleen voor de rijken zijn. Aan de andere kant wil de overheid het bespaarde geld ook gebruiken om het onderwijs te verbeteren. De roep om de herinvoering van de basisbeurs wordt de laatste tijd wel steeds groter.

Hoe denk jij hierover? Ons Lopend Vuur: Geef studenten hun ouderwetse studiefinanciering terug

Praat mee

Wil jij wat over ons Lopend Vuur vertellen? Deel je mening en toelichting op onze facebookpagina of via 050-3 188 288.

Europese verkiezingen

Vrijdag was onze stelling 'Ik ga naar de stembus voor de Europese verkiezingen'. Ja, zei ruim 62 procent van de stemmers, terwijl een kleine 38 procent aangeeft thuis te blijven.

Meer over dit onderwerp:
lopendvuur GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws