Loopgravenoorlog over vervalste De Ploeg-schilderijen duurt maar voort

Ze waren ooit vrienden, maar kunstverzamelaar Johan Meijering (72) uit Groningen ligt al jaren in de gerechtelijke loopgraven recht tegenover zijn oude vriend en schilder Cor van Loenen (77) uit Beilen. Maandag troffen ze elkaar opnieuw in de rechtbank.

Het verhaal begon twintig jaar geleden toen Van Loenen een paar De Ploeg-schilderijen verkocht aan Meijering. Sindsdien hebben de partijen elkaar talloze malen voor de rechter getroffen.

Valse schilderijen

Meijering kwam erachter dat de schilderijen vals waren, toen hij ze doorverkocht aan bouwondernemer Henk Koop. Die laatste liet ze taxeren door de conservator van het Groninger Museum. Hij en andere experts constateerden dat ze vals waren.

De schilderijen die Meijering had gekocht

Afbeelding

Van Loenen werd door Meijering voor de rechter gesleept. De verkoper werd er ook van beschuldigd dat hij de schilderijen zelf had gemaakt. Dat ontkende Van Loenen in alle toonaarden. De zaak loopt sindsdien al jaren.

In 2012 oordeelde het gerechtshof in Leeuwarden dat twee van de vijf schilderijen vals zijn. Van Loenen betaalde Meijering ruim 86.000 euro schadevergoeding.

Reputatieschade

Nu, zeven jaar later, wil Meijering dat Van Loenen hem ook een schadevergoeding betaalt wegens reputatieschade. Hij zegt dat hij 'als persoon besmet is geraakt' door alle publiciteit rond de zaak.

Van Loenen zegt dat Meijering het grotendeels aan zichzelf heeft te wijten dat zijn naam bezoedeld is geraakt in de kunstwereld. 'Als meneer zich stil had gehouden dan was een en ander misschien wel weggezakt', zei de advocaat van Van Loenen.

Uitgemaakt voor bedrieger

Het doel van de rechtszaak maandag was te kijken of beide partijen tot een schikking konden komen. Van Loenen leek bereid te zijn een schikking te treffen, maar dat wilde Meijering absoluut niet. Hij wil dat het gerechtshof een beslissing neemt.

Als het gerechtshof uitspraak doet, is de zaak nog niet afgedaan. Meijering zei dat hij onlangs aangifte wegens laster tegen Van Loenen heeft gedaan. Hij zou op internet zijn uitgemaakt voor bedrieger.

Lees ook:

- Meijering hoeft vervalste Ploeg-schilderijen niet af te staan (2016)
- Kunstverzamelaar Meijering krijgt schadevergoeding (2014)
- Kunstverzamelaar Meijering wint in schilderijen-affaire (2012)

Meer over dit onderwerp:
rechtszaken GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws