Geheime Oldambtster stukken blijven geheim: 'Ik vind dit een wanvertoning'

© Google Street View
De twaalf documenten waar het college van Oldambt geheimhouding op heeft gelegd, blijven geheim. De stukken horen bij de aankoop en sloop van de voormalige supermarkt C1000 in Winschoten. Volgens de gemeente bevatten de stukken 'gevoelige informatie'.
Meerdere politieke partijen willen dat alle documenten openbaar worden gemaakt. In totaal gaat het om 60 stukken; 48 daarvan zijn openbaar.

C1000

De gemeente heeft jaren geleden het zuidelijke gedeelte van het centrum aangepakt. Daar stond een C1000. De supermarkt is door de gemeente aangekocht en gesloopt. Nu ligt er een groot parkeerterrein. In die tijd zijn afspraken gemaakt met particulieren en bedrijven.
De Verenigde Communistische Partij (VCP), Gemeentebelangen Oldambt (GBO) en Oldambt Aktief willen exact weten wat die afspraken zijn geweest. Zij willen alle informatie in de openbaarheid.
Een meerderheid van politiek Oldambt ziet daar geen meerwaarde in. Daarom is besloten dat de geheimhouding op de documenten blijft liggen.

'Wanvertoning'

VCP en GBO vuurden maandagavond vragen af op het college, om duidelijkheid te verkrijgen. Maar de partijen konden zich niet vinden in een deel van de gegeven antwoorden. VCP'er Jan Kenter duidelijk geïrriteerd: 'Ik vind dit een wanvertoning.'
De partijen deden nog één ultieme poging. Ze stelden voor om onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de gang van zaken omtrent de aankoop en sloop van de C1000. Ook daarin kregen zij niet hun zin.

'Gevoelige informatie'

De gemeente wil de stukken niet openbaar maken. Volgens burgemeester Cora-Yfke Sikkema bevatten de stukken 'gevoelige informatie'. 'Dat is bijvoorbeeld informatie van particulieren, gevoelige bedrijfsinformatie en de manier waarop wij onderhandelen. Wij hebben niks te verbergen, maar soms heb je redenen om iets geheim te verklaren. Dat is landelijk bepaald', zegt de burgemeester.
Het gaat in totaal om twaalf stukken die geheim gehouden worden: zes brieven, vijf offertes en een overzicht van de prijsaanbieders voor de sloop van de C1000.

Twijfel

De partijen twijfelen aan de gemaakte afspraken. Dat komt onder andere door het optreden van de gemeente in april dit jaar bij de Raad van State. Oldambt heeft destijds afspraken gemaakt met Winschoter ontwikkelaars HKW Vastgoed en Junte Beheer. Zij mochten op het terrein waar de C1000 stond winkels en woningen bouwen.
Nu blijkt dat Oldambt daar helemaal geen winkels en woningen meer wil hebben. Tijdens de zitting zei een woordvoerder dat de ontwikkelaars ook nooit plannen hebben ingediend. Dat zorgde voor woede bij de ontwikkelaars, die zeiden dat zij wel degelijk een plan hebben ingediend. De woordvoerder nam vervolgens de woorden terug.