Werkzaamheden 'spook-sportpark' zorgen voor onrust in dorp

De sanering van het voormalige sportpark Uitwierde bij Delfzijl zorgt voor ruzie onder de inwoners. 'De sfeer is om te snijden', zegt voorzitter Aljo van Zanten van de klankbordgroep.

Het 'spook-sportpark' staat er verloederd bij, nadat VV Neptunia vijf jaar geleden opging in NEC Delfzijl en de accommodatie op slot ging. Het voormalige clubgebouw was meerdere keren doel van vernielingen en brandstichting.

Zicht weer terug

De gemeente Delfzijl gaat het tien hectare grote terrein dit najaar saneren en de grond verkopen aan een boer. De bomen worden grotendeels gekapt. Daardoor komt het vrije zicht op Uitwierde weer terug.

De laatste keer dat inwoners iets over de plannen hoorden, was ruim twee jaar geleden. Wethouder IJzebrand Rijzebol (CDA) begon de presentatie maandagavond daarom met excuses: 'Dat duurde door omstandigheden te lang en daar wil ik graag mijn verontschuldigingen voor aanbieden.'

Discussie over bomen

De woede onder de inwoners gaat vooral over de bosschages aan de randen van het park. Een deel van de inwoners wil een grotere groenstrook langs de Hogelandsterweg, om te voorkomen dat ze uitzicht hebben op de wijk Delfzijl Noord als de bomen zijn gekapt.

Volgens Van Zanten gingen de meeste discussies hierover via Facebook en WhatsApp-groepen. Daarin verschenen teksten waar volgens hem 'de honden geen brood van lusten'.

'Alleen maar gossip'

'Er heerst veel rumoer en onvrede over dit project in het dorp. Velen hebben alleen oog voor hun eigen belang en te weinig voor het algemeen belang. Wij kregen als klankbordgroep 0,0 inhoudelijke input, maar zagen op sociale media alleen maar gossip voorbijkomen.'

Voor de voorzitter is dat één van de redenen om op te stappen. 'Ik heb vertrouwen in de gemeente om het project nu uit te voeren. Daarmee wil ik mijn activiteiten voor de klankbordgroep beëindigen.'

Goed samenwerken

Wethouder Rijzebol betreurt de gang van zaken: 'Het moet mij van het hart dat wij als gemeente altijd op een goede manier met de klankbordgroep hebben gecommuniceerd. Laten we dit afsluiten en vanaf nu op een goede manier met elkaar samenwerken.'

De wethouder zei maandagavond te gaan onderzoeken of de bosschages langs de Hogelandsterweg deels op gemeentegrond kunnen komen, zodat inwoners ervan verzekerd zijn dat de bomen blijven staan. Volgens de omwonenden zal de boer de bomen hoogstwaarschijnlijk kappen, omdat die voor hem alleen maar in de weg staan.

De gemeente legt komende donderdag het bestemmingsplan ter inzage. De wethouder hoopt dat het nieuwe gebied over twee jaar gerenoveerd is.

Meer over dit onderwerp:
DELFZIJL
Deel dit artikel:

Recent nieuws