Hiv-expositie 'The Stigma Project' komt naar Groningen

Een aantal beelden uit de tentoonstelling
Een aantal beelden uit de tentoonstelling © The Stigma Project
'The Stigma Project', een foto-expositie die probeert het stigma rondom hiv-geïnfecteerden te doorbreken, doet binnenkort Groningen aan. Vanaf 31 mei tot en met 13 juni zal de tentoonstelling te zien zijn op het Hanzeplein (UMCG) in Stad.

Levensverwachting

In Nederland zijn naar schatting een dikke 23.000 mensen met hiv geïnfecteerd. 93 procent van hen slikt medicatie die er voor zorgt dat ze de ziekte niet meer kunnen overdragen. Zij hebben dezelfde levensverwachting als gezonde mensen en kunnen ook gewoon kinderen krijgen.

Zelf geïnfecteerd

Omdat er niettemin nog altijd een stigma heerst rond mensen met hiv, trekt fotografe Marjolein Annegarn door het land met haar expositie. Annegarn is zelfs sinds 1986 met hiv geïnfecteerd en weet dus als geen ander van het stigma.

Onherkenbaar

De expositie bestaat uit foto's van achttien hiv-patiënten. Ze zijn onherkenbaar omdat ze niet open durven te zijn over hun ziekte. Ze worden op afstand gehouden door familie, buren, vrienden en werkgevers.
De expositie was eerder te zien op het Museumplein in Amsterdam. Na Groningen doet de expositie nog Enschede, Nijmegen, Rotterdam, Middelburg en Eindhoven aan.