Platform Storm roept meer gemeenten op windmolentransport te verbieden

Een windmolenonderdeel op transport in Moerdijk
Een windmolenonderdeel op transport in Moerdijk © ANP
Platform Storm heeft een nieuw wapen ingezet om de komst van windmolens in de Drentse Veenkoloniën te voorkomen. De actiegroep heeft brieven naar omliggende gemeenten gestuurd met het verzoek om het transport van windmolenonderdelen te verbieden.
'Wij zetten alle democratische middelen in om dit windpark te voorkomen', zegt woordvoerder Jan Nieboer namens Platform Storm.

Dekking

Windpark Drentse Monden Oostermoer wordt gebouwd in het noordelijk deel van de Drentse Veenkoloniën, in de gemeenten Borger-Odoorn en Aa en Hunze. Het transport van onderdelen naar dat gebied stuit op weerstand.
De afgelopen periode maakten de gemeenten Veendam, Midden-Groningen en Oldambt bekend het windmolentransport te weigeren. 'Die geven ons dus al dekking', concludeert Nieboer.

Hopen op Borger-Odoorn

De actievoerder heeft de gemeenten Borger-Odoorn, Stadskanaal en Westerwolde onlangs per brief opgeroepen hetzelfde te doen.
'De gemeente Aa en Hunze hebben we maar overgeslagen, want die zijn nu al met windboeren en exploitanten in gesprek om dit allemaal te faciliteren.' Nieboer heeft zijn hoop vooral gevestigd op Borger-Odoorn, maar een reactie bleef tot nu toe uit.
Een woordvoerder van de gemeente Borger Odoorn laat echter weten dat er nog aan een reactie gewerkt wordt. 'Wegens werkdruk is dat even opgeschoven.'

Gevolgen voor wegdek

Naast het voorkomen van de bouw van het windpark, wil Nieboer met zijn actie ook voorkomen dat het wegennet beschadigd raakt door het transport van windmolenonderdelen.
'Volgens berekeningen gaat het om 50.000 vervoersbewegingen. Geen normaal verkeer, maar uitzonderlijk vervoer van windturbinedelen met enorme afmetingen. Dat brengt risico's met zich mee voor andere weggebruikers en de kwaliteit van wegen. Het heeft nogal wat impact.'