Kogel door de kerk: geen megasupermarkt in Ter Borch

Nieuwbouwwijk Ter Borch bij Eelderwolde krijgt geen megasupermarkt. Een nipte meerderheid van de gemeenteraad van Tynaarlo stemde dinsdagavond tegen dat veelbesproken plan.

Twaalf raadsleden stemden tegen de 'fullservice' supermarkt met tweehonderd parkeerplaatsen en elf raadsleden stemden voor.

Veiligheid kinderen

De kwestie in Ter Borch sleept zich al jaren voort. De nieuwbouwwijk zou een megasupermarkt krijgen, maar die opzet ontlokte fel protest. Ondernemers uit het nabijgelegen Eelde en Stad vreesden omzetverlies door de nieuwe concurrent. Daarnaast maakten wijkbewoners zich zorgen over de veiligheid van schoolgaande kinderen door de toegenomen verkeersdrukte.

Kaarten opnieuw geschud

Anderhalf jaar geleden nog stemde een krappe meerderheid van de raad nog vóór de komst van de megasupermarkt, maar na de gemeenteraadsverkiezingen werden de kaarten opnieuw geschud. Partijen die eerder tegen de komst van een megasupermarkt waren, kregen genoeg stemmen om een (krappe) meerderheid te kunnen vormen. 

Nieuw plan

Hoewel het supermarktplan is weggestemd, betekent dat niet dat het onderwerp helemaal van tafel is. Zo roept de PvdA marktpartijen dinsdagavond op om met een nieuw, kleinschaliger plan te komen.

´Een plan met ruimte voor een winkelvoorziening en wonen en rekening houdend met de wensen van de inwoners van de wijk Ter Borch en de ondernemers in de nabije omgeving. Natuurlijk met speciale aandacht voor een veilige afwikkeling van het toeleverend vrachtverkeer..

Kleine Spar

Vorige week werd al bekend dat de SOG-groep een alternatief plan op de plank heeft liggen. Dat voorziet in een supermarkt van 700 vierkante meter met daarboven enkele appartementen. Onder meer supermarktketen Spar zou interesse hebben om de winkel in te vullen.

Juridische stappen?

De kans bestaat overigens dat de zaak rond het weggestemde plan nog een juridisch staartje krijgt. Actiegroep StopTynaarlo wilde naar de Raad van State stappen als de megasupermarkt toch door zou gaan. Projectontwikkelaar Bernard Sinnema zou hetzelfde doen als het plan werd weggestemd.

Lees ook:

- 'Spar serieus geïnteresseerd in kleine supermarkt in Ter Borch'
- Supermarktsoap Ter Borch sleept zich voort: 'Het is een schandaal'

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad TER BORCH
Deel dit artikel:

Recent nieuws