Boeren gaan vanmiddag actievoeren: 'Het gaat helemaal de verkeerde kant op'

Boeren tijdens een eerdere protestactie
Boeren tijdens een eerdere protestactie © Jos Schuurman/FPS
Boeren in onze provincie gaan vanmiddag actievoeren naar aanleiding van de aardbeving bij Westerwijtwerd. 'Het gaat helemaal de verkeerde kant op', is volgens boer Ate Kuipers de teneur onder de agrariërs.
De boeren pleiten al jarenlang voor snellere afhandeling van hun schade. Ze grijpen de jongste beving aan om dat nogmaals duidelijk te maken.
'Er is weer stress onder het vee. Dat reageert meteen op zo'n grote klap. Ook bij kleine bevingen trouwens. Boeren raken daardoor ook weer in de stress', zegt Kuipers.

Op de trekker

Er zal vanaf 14:00 een actie zijn bij een veehouder aan de Delleweg 24 in Middelstum, dat is bij de afslag van de Eemshavenweg naar Westerwijtwerd.
'We roepen boeren op er met hun trekker naartoe te komen. Wij denken dat er zo'n honderd boeren komen, maar het kan wel veel meer worden.'

Tekst geformeerd

De trekkers zullen een tekst formeren, naar het voorbeeld van een actie in Overijssel van afgelopen weekend. Daar formeerden boeren met hun trekkers de tekst 'doesnormaal', uit protest tegen de bezetting van een varkenshouderij door dierenactivisten.
Wat de Groningse boeren uitbeelden, is nog niet bekend. Kuipers: 'Het moet een pakkende tekst zijn.'