Appingedam voert metingen uit bij heien na onrust bij omwonenden

Omwonenden hebben last van de heiwerkzaamheden langs de Opwierdeweg in Appingedam.
Omwonenden hebben last van de heiwerkzaamheden langs de Opwierdeweg in Appingedam. © Martin Drent/RTV Noord
De gemeente Appingedam gaat bij de bouw van sociale huurwoningen aan de Opwierderweg in Appingedam meten of de heiwerkzaamheden teveel trillingen veroorzaken voor omliggende huizen.
Dat liet wethouder Annalies Usmany (Gemeentebelangen) woensdagavond weten tijdens de raadsvergadering. Omwonenden trokken opnieuw aan de bel bij de raad.

'Ten koste van veiligheid'

Buurtbewoners zijn bang voor nieuwe scheuren, terwijl ze ook al kampten met aardbevingsschade. Wilfred Douma, die tegenover de bouwplaats woont, bracht zijn angst woensdagavond opnieuw onder woorden.
'De bouw moet koste wat kost doorgaan en de gemeente werkt daar graag aan mee, ten koste van onze veiligheid.'

Verzoek

Douma heeft samen met elf andere omwonenden tijdens de raadsvergadering vorige maand al verzocht de bouw van de veertien huizen per direct te stoppen.
Ze vinden dat de wijk Opwierde-Noord te vol wordt en dat de huizen een 'goedkope uitstraling' krijgen. Ook zijn ze bang voor schade door bouwwerkzaamheden.

Voor eerste keer meten

Usmany hamert erop de bouw niet te kunnen stoppen, omdat de vergunning terecht is afgegeven. De werkzaamheden worden volgens de wethouder volgens alle richtlijnen nageleefd.
'Om dat te controleren, gaan we ter plekke meten of de trillingen bij heiwerkzaamheden binnen de grenzen blijven. Dat hebben we nog nooit gedaan, maar we willen het zelf zeker weten. Als het afwijkt, nemen we direct maatregelen.'

Excuses voor slechte communicatie

De omwonenden dachten naar eigen zeggen lange tijd dat er zeven koopwoningen zouden komen, totdat ze een uitnodiging kregen van Woongroep Marenland voor de bouw van veertien twee-onder-een-kapwoningen.
Usmany bood eerder al haar excuses aan voor de slechte communicatie hierover.
De omwonenden dreigen met juridische stappen als de bouwwerkzaamheden onverhoopt doorgaan.