Wie wordt de nieuwe burgemeester van Het Hogeland?

Op dit moment is Henk Jan Bolding waarnemend burgemeester van Het Hogeland
Op dit moment is Henk Jan Bolding waarnemend burgemeester van Het Hogeland © Jeroen Berkenbosch/ RTV Noord
De gemeenteraad van Het Hogeland buigt zich over de vraag wie de nieuwe burgemeester wordt. Maar daarbij vragen ze hulp van de inwoners. Die mogen ook suggesties inbrengen bij het opstellen van het profiel van de nieuwe burgervader of -moeder.
Tien stellingen krijgen de inwoners voorgelegd waarin ze zich kunnen uitspreken over de verschillende kwaliteiten waaraan de nieuwe burgemeester moet voldoen.
Zo wordt er gevraagd in hoeverre de nieuwe burgemeester afkomstig moet zijn uit het openbaar bestuur, of hij of zij zakelijk of juist informeel moet opereren en of de burgemeester behoudend of juist vooruitstrevend moet zijn.

Invullen

Mensen kunnen de lijst digitaal invullen via de website van de gemeente, maar ook zijn er papieren vragenlijsten beschikbaar op de gemeentelijke locaties en de openbare bibliotheken.
De vertrouwenscommissie, die namens de gemeenteraad de benoeming voorbereidt, hoopt op veel reacties. 'Er hebben al ongeveer 750 mensen gereageerd. Dat toont wel dat mensen betrokken zijn. We hopen op meer reacties', vertelt Roelf Torringa, voorzitter van de vertrouwenscommissie over de zoektocht.

Profielschets

De wensen van de inwoners worden naast die van de raad gelegd en daar moet dan een zogeheten profielschets uitkomen. Daarin staat waar de nieuwe burgemeester aan moet voldoen.
Tot 2 juni kunnen de inwoners hun mening geven. De gemeente hoopt nog dit jaar de opvolger van waarnemend burgemeester Henk Jan Bolding te installeren.