Groninger Landschap krijgt park Ekenstein niet in handen

Park Ekenstein.
Park Ekenstein. © Martin Drent/RTV Noord
De eeuwenoude Engelse tuin bij landgoed Ekenstein blijft eigendom van de gemeente Appingedam. Het Groninger Landschap wilde het rijksmonumentale park graag overnemen, maar dat gaat niet door.
Het park is in 1827 aangelegd door de familie Alberda en kenmerkt zich door de vele slingerende paadjes, dwars door het park.

Samen met Rusthoven

De gemeente Appingedam wilde het park graag overdragen aan de stichting, omdat die ook al het naastliggende terrein van de voormalige steenfabriek Rusthoven in handen krijgt. Het Groninger Landschap had de natuur in beide parken goed kunnen beheren.
Voor de gemeente zijn de kosten van de overdracht echter te hoog. De bruidsschat, die de gemeente dertig jaar lang moet meegeven voor het onderhoud, zou Appingedam jaarlijks 83.000 euro kosten, terwijl de kosten nu 33.000 euro zijn.

'Bijzonder spijtig'

Raadsleden reageren woensdagavond teleurgesteld tijdens de raadsvergadering. 'Het is bijzonder spijtig dat er te veel administratieve lasten zijn', zegt SP-raadslid Maurice Koops.
'Laten we kijken hoe we het park onder de aandacht van de jeugd kunnen krijgen en laten zien hoe geweldig het is, zodat we buitenspelen kunnen bevorderen.'

Extra geld onderhoud

Wethouder Lea van der Tuin (CDA) vindt het ook jammer dat de deal niet door kan gaan. Ze gaat wel kijken of er extra geld is om het park een grote opknapbeurt te geven.