Koninklijke Horeca: stop met verhogen toeristenbelasting

De stijgende toeristenbelasting zint Koninklijke Horeca Nederland niet
De stijgende toeristenbelasting zint Koninklijke Horeca Nederland niet © Yannic Meyer/Flickr (Creative Commons)
Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in Stad maakt zich zorgen over de verhoging van de toeristenbelasting in de gemeente Groningen.
Volgens de vereniging draagt het opschroeven van het tarief niets bij aan het toeristische klimaat, en worden toeristen juist afgeschrikt door de hogere belasting.

'Onbegrijpelijk'

'Wij vinden het onbegrijpelijk dat B&W de gemeente Groningen onaantrekkelijker wil maken voor toeristen', zegt afdelingsvoorzitter Irene van der Velde. 'Dit voorstel gaat voorbij aan onze gastvrijheid én aan het economisch belang van toerisme voor onze stad en gemeente.'
De toeristenbelasting is een mooie melkkoe
Koninklijke Horeca Nederland

Tarief omhoog voor campings en hotels

De gemeente Groningen maakte onlangs bekend dat zij de toeristenbelasting wil gaan verhogen. De toeristenbelasting voor de campings gaat bijvoorbeeld van 1,45 euro naar twee euro. Voor de hotels was het 3,15 euro en wordt het 3,70 euro.
De Groningse afdeling van KHN vindt dat de gemeente Groningen juist moet investeren in toerisme. 'De toeristenbelasting is een mooie melkkoe', stelt de branchevereniging. 'Het geld verdwijnt in de algemene pot en wordt niet gebruikt voor toerisme.'