Uurwerk in Hippolytustoren staat stil na beving

De wijzers van de toren staan sinds woensdagochtend stil
De wijzers van de toren staan sinds woensdagochtend stil © Nico Swart/RTV Noord
De wijzers van de klok in de Hippolytustoren in Middelstum staan stil. Waarschijnlijk is als gevolg van de aardbeving bij Westerwijtwerd een belangrijk onderdeel van het uurwerk in de toren gebroken.
Marten Lenstra, lid van de carilloncommissie van de toren, werd woensdagmiddag gebeld dat de klok stilstond. 'Ik ging kijken en zag dat het vijftig kilo zware gewicht naar beneden was gevallen. Dat gewicht zorgt voor de kracht waarmee de enorme wijzerplaten van twee meter breed worden aangestuurd', legt hij uit.

Finaal doorgebroken

Lenstra vermoedt dat bij de beving een metalen onderdeel in het uurwerk is gebroken. 'Waarschijnlijk zat er al een beginnetje van een breuk. Omdat het precies uitkomt met de aardbeving, denken wij dat het om kwart voor zes finaal is doorgebroken', vertelt Lenstra.
'Het gewicht is vervolgens naar beneden gedonderd, waarna de wijzers als een gek zijn gaan draaien. Toen het touw met het gewicht beneden lag, kwamen de wijzers uiteindelijk tot stilstand op het tijdstip tien voor half tien', aldus Lenstra.
Foto: Nico Swart/RTV Noord

Beving of toeval?

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK), de eigenaar van de kerk, betwijfelt of de beving de oorzaak is van het kapotte uurwerk. Volgens SOGK-bouwkundige Jur Bekooy kan het ook toeval zijn geweest.
'Het is misschien moeilijk te bewijzen', erkent Lenstra, die zelf ook contact heeft gehad met SOGK. 'Ze zeiden ook dat je de schade wel kunt claimen, maar dan staat het uurwerk een jaar stil omdat je de schade niet mag repareren.'

Snel gerepareerd

Voor Lenstra is dat geen optie; de gebroken as wordt eerder gelast. 'Waarschijnlijk gaan we het zaterdag al repareren.'
Tot die tijd staat het uurwerk, gebouwd in 1561, dus stil. Eén geluk bij een ongeluk: het carillon doet het nog wel.
In onderstaande video legt Marten Lenstra uit hoe het uurwerk werkt: