Oldambt heeft 'bijna onoplosbaar miljoenentekort'

Wethouder Kees Swagerman luidt de noodklok
Wethouder Kees Swagerman luidt de noodklok
De gemeente Oldambt heeft een 'bijna onoplosbaar miljoenentekort'. Reden? De bezuinigen van het Rijk op het sociale domein', zegt wethouder Kees Swagerman.
Oldambt voorspelde eind vorig jaar een tekort van 3,3 miljoen euro. Dat vulde de gemeente aan uit de algemene reserve, maar nu blijkt dat dat tekort uiteindelijk is opgelopen tot 5,3 miljoen euro.

Jeugdzorg

Oldambt stoeit, net zoals alle andere gemeenten in onze provincie, met de tekorten die zijn ontstaan door de jeugdzorg. 'Wij hebben aan jeugdzorg bijna vier miljoen euro meer uitgegeven dan het Rijk beschikbaar heeft gesteld', zegt Swagerman.
De SP-wethouder vervolgt: 'Andere gemeenten kampen met hetzelfde probleem. Het ziet ernaar uit dat het Rijk met enige compensatie komt. Maar de nijpende financiële situatie wordt hierdoor zeker niet opgelost.'
De gemeenten hebben minder geld vanuit het Rijk gekregen voor de jeugdzorg. Terwijl aan de ene kant het bedrag afneemt, worden aan de andere kant de problemen groter. De gemeente Oldambt zegt te maken te hebben met meer vraag naar zorg en claimt dat de compexiteit daarvan toeneemt.

Niet tot uitvoering

De bezuinigingen hebben hun gevolgen. 'Andere zaken waar het geld hard voor nodig is, komen nu niet tot uitvoering', zegt Swagerman. 'Dan moet gedacht worden aan het herstellen van een groot aantal wegen, die mede door de droogte kapot zijn gegaan. Ook in de onderwijshuisvesting moet volgens de wethouder 'fors geïnvesteerd worden'.
Oldambt moet dus 5,3 miljoen euro wegpoetsen, in plaats van 3,3 miljoen. 'Daarvoor moet de gemeenteraad fundamentele keuzes maken. Met name niet-wettelijke taken komen hierbij in het geding. Alleen zo kan worden voorkomen dat de gemeente onder curatele wordt gesteld door de provincie of het Rijk', aldus Swagerman.