NAM: 'Zolang we gas winnen, zullen er bevingen zijn'

De vlaggen hingen half stok in Westerwijtwerd na de beving
De vlaggen hingen half stok in Westerwijtwerd na de beving © De Vries Media
'Zolang er in het Groninger veld gas wordt gewonnen, zullen er aardbevingen zijn', constateert de NAM nog maar eens in haar 48 uurs rapportage naar aanleiding van de aardbeving in Westerwijtwerd.
In het NAM-rapport staat sowieso weinig nieuws. De oorzaak van de beving is niet verrassend, en de plaats evenmin.

Rustige periode

De NAM schrijft dat aan de aardbeving van afgelopen woensdag een relatief rustige periode voorafging, zonder uitzonderlijke seismische activiteit.
'In de twaalf maanden tussen 1 mei 2018 en 1 mei 2019 had de zwaarst gemeten aardbeving een magnitude van 1.9 op de Richter Schaal (8 augustus bij Appingedam).'

Epicentrum

'Rond het epicentrum bedroeg de duur van de beving van woensdag één of twee seconden', aldus de NAM. De sterkte van de aardbeving, met een kracht van 3.4 op de Schaal van Richter, nam vervolgens af op de plaats van het epicentrum. 'Maar op grotere afstand van het epicentrum, nam de duur van de beving juist toe.'
Ook de plaats van de beving - het noordwestelijke deel van het gasveld bij Loppersum - noemt het bedrijf niet opvallend of verrassend, hoewel daar sinds vorig jaar geen gas meer gewonnen wordt.
Doordat er in het zuidoostelijke deel van het gasveld wel nog steeds gas wordt gewonnen, daalt daar de gasdruk.

Kans op aardbevingen blijft

'Hierdoor blijft naar verwachting gas vanuit het noordwestelijk deel, rond Loppersum, naar het zuidoostelijk deel van het veld stromen', verklaart de NAM in haar rapport.
Vervolgens daalt ook de gasdruk onder Loppersum weer. Dat heeft bodemdaling tot gevolg, waardoor ook daar de kans op aardbevingen blijft.

Gevoel van onveiligheid

De NAM zegt zich er in haar rapportage 'volledig van bewust' te zijn dat 'een aardbeving met deze magnitude het gevoel van onveiligheid bij de bewoners die boven het Groningse gasveld wonen verder versterkt.
'Wij kunnen ons ook inleven in het onbegrip en de weerstand tegen gaswinning in de regio.'

'Niet makkelijk te accepteren feit'

De NAM constateert nogmaals dat de bevingen in Groningen niet zullen stoppen zolang de gaswinning doorgaat.
'Dit is voor ons een niet makkelijk te accepteren realiteit. Het stoppen van de productie is uiteindelijk de enige maatregel die ertoe zal leiden dat de aardbevingen stoppen.'

Meer onderzoek

De aardoliemaatschappij komt binnen twee weken met een nadere analyse. Tot die tijd zal het bedrijf nog uitgebreider onderzoek doen.