750 're-enactors' spelen slag na die eigenlijk geen slag was

Ze komen met een groep uit een touringcar, kleden zich om en dan zijn ze driehonderd jaar terug in de geschiedenis.

750 're-enactors', mensen die historische gebeurtenissen naspelen, van meer dan tien nationaliteiten zijn dit weekend neergestreken in Bourtange.

Op strozakken

'De spelers komen uit Nederland, Engeland, Rusland, Polen, Hongarije, Tsjechië, Frankrijk, noem maar op', zegt Henri Meendering van de Vesting Bourtange. 'Ze slapen in tentjes die door de hele vesting staan. Sommigen slapen in strozakken of gewoon op straat, net zoals het vroeger ging.'

Tweehonderdduizend kogels

De re-enactors zijn naar Bourtange gekomen om de 'Slag om Bourtange' uit 1640 na te spelen. Meendering: 'Eigenlijk is er nooit een slag om Bourtange geweest. Ze hebben het wel geprobeerd, maar ze zijn nooit binnengekomen. De bisschop van Münster bood kapitein Prott tweehonderdduizend gulden voor de vesting, maar die zei: tweehonderdduizend kogels kun je krijgen'.

Nepdoden

Dit weekend worden verschillende gevechten gespeeld in Bourtange. 'De troepen gaan straks terug naar hun eigen kampementen en dan bestormen ze de vesting. Daarbij vallen ook nepdoden. Je moet niet gek opkijken als er straks eentje aan de kant van de weg ligt', lacht Meendering.

De gevechtshandelingen duren zaterdag en zondag van elf tot zes uur.

Meer over dit onderwerp:
BOURTANGE
Deel dit artikel:

Recent nieuws