RUG betaalt smartengeld aan slachtoffers liftongeluk RUG

De lift waarmee het ongeluk gebeurde
De lift waarmee het ongeluk gebeurde © Tristan Braakman/RTV Noord
Dertien van de veertien slachtoffers van het liftongeluk bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) afgelopen januari, hebben duizend euro smartengeld gekregen.
'Dertien van de veertien hadden een aansprakelijkheidsstelling ingediend en wij hebben hen allemaal duizend euro smartengeld betaald, of ze nu schade hebben of niet. Dat vonden wij wel zo netjes', zegt woordvoerder Jorien Bakker van de RUG, 'en inmiddels zijn de onderhoudsprocedures van alle liften onder de loep genomen en zo nodig aangescherpt.'

Het ongeluk

Op 17 januari stapten veertien mensen in een lift op de eerste verdieping van een faculteitsgebouw aan de Antonius Deusinglaan in Stad, naast het UMCG. Ze moesten naar de negende etage.
Op het moment dat de groep de lift daar wilde verlaten, sloten de deuren en zakte de lift snel naar beneden. Door de noodrem bleef de lift hangen tussen de zesde en vijfde verdieping. De groep zat daar ongeveer een uur opgesloten.
Toen een monteur probeerde de lift weer in beweging te krijgen, ging het mis: in de veronderstelling dat de normale rem nog werkte, haalde hij de noodrem eraf waardoor de lift naar beneden stortte met een vaart van dertig kilometer per uur. Hij kwam uiteindelijk tot stilstand op de hydraulische buffer in de kelder.
Enkele mensen raakten lichtgewond.

Verkeerd afgestelde rem

Eerder stelde een onafhankelijk onderzoeksbureau al vast dat de val veroorzaakt is door een niet juist afgestelde rem.