Delfzijl krijgt eerste duurzame kerosinefabriek van Europa

Delfzijl krijgt een fabriek waar duurzame kerosine voor de luchtvaart gemaakt wordt. Dat is een Europese primeur. Als alles volgens plan verloopt, opent de fabriek in 2022.

Het Nederlandse bedrijf SkyNRG laat de fabriek bouwen. Het werkt samen met KLM, SHV Energy en Schiphol.

Afname CO2

Als de fabriek draait, moet hij een bijdrage leveren aan de jaarlijkse afname van CO2. Bij de productie van de duurzame vliegtuigbrandstof wordt gewerkt met waterstof.

Gebruikt frituurvet

Bij de productie van de duurzame kerosine wordt alleen gebruik gemaakt van rest- en afvalstromen uit de regionale industrie, zoals bijvoorbeeld gebruikt frituurvet.

'Grote stap'

'Dit is een grote stap naar de groene industrie van de toekomst', zegt gedeputeerde Patrick Brouns van de provincie.

Bedrijven en overheden in het Noorden zijn van plan de komende twaalf jaar 2,8 miljard euro te investeren in waterstof, dat geen schadelijke stoffen uitstoot.

Shell

SkyNRG werkt samen met Shell. Binnen het samenwerkingsverband levert SkyNRG de duurzame vliegtuigbrandstof, terwijl Shell Aviation zorgt voor de technische en commerciële expertise en beheer van de toeleveringsketen.

Het is niet bekend hoe veel banen de komst van de fabriek de regio oplevert.

Uitdagingen voor biokerosine

De burgerluchtvaart is verantwoordelijk voor 7 procent van de CO2-uitstoot in Nederland. Wereldwijd is dat 2 tot 3 procent. In het Klimaatakkoord van Parijs zijn bovendien geen harde afspraken gemaakt over de luchtvaart, waardoor voor bedrijven de prikkel ontbreekt om de CO2-uitstoot van vliegen terug te dringen.

Daarnaast is biokerosine ongeveer drie keer zo duur als normale kerosine, dat niet wordt belast. Ook zijn afvalstoffen zoals frituurvet niet oneindig beschikbaar. Er zijn dus nog wel wat uitdagingen voor de schonere vliegtuigbenzine.

Lees ook:

- 'Er zijn nog heel veel plekken in beeld voor de biokerosinefabriek'
- Groningen krijgt mogelijk fabriek voor schonere vliegtuigbenzine

Meer over dit onderwerp:
Industrie economie DELFZIJL
Deel dit artikel:

Recent nieuws