OM: Kwartet hennepkwekers moet bijna negen ton ophoesten

De mannen verdienden bijna negen ton met het kweken van hennep
De mannen verdienden bijna negen ton met het kweken van hennep © Archief Jos Schuurman/FPS
Vier mannen van 24, 28, 34 en 36 jaar uit Groningen moeten, als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, de Staat ruim 880.000 euro terugbetalen. Dat bedrag verdienden ze in 2014 en 2015 met hennepteelt.
Het is crimineel verdiend geld en dat moet terug naar de staatskas, oordeelde het OM.
De vier hebben volgens de aanklager gelijk gedeeld in de opbrengst. Daarom bedraagt de factuur per veroordeelde ruim 220.000 euro.

Henneploods in Winsum

De mannen werden in juni 2015 opgepakt tijdens een inval op en bij woonwagenkamp De Kring in Groningen. Ook werd een inval gedaan bij een growshop aan de Wasaweg in Groningen.

Duizend hennepplanten

De invallen vonden plaats nadat de politie een melding had gekregen van een inwoner uit Winsum. Die zou iets vreemds hebben gezien bij een loods aan Het Aanleg in Winsum. Auto's reden er 's nachts af en aan. De politie hing camera's op en zag de verdachten bij de loods. In het pand trof de politie ruim duizend planten aan.

Wapens gevonden

De woningen van de verdachten werden doorzocht. Daar werden ook wapens aangetroffen. Drie van de mannen werden in juli 2017 door de rechtbank veroordeeld tot celstraffen tot 33 maanden voor hennepkweek en deelname aan een criminele organisatie.

Planten, kosten en oogst berekend

Kort na de strafzaak werd de procedure in gang gezet om het geld terug te vorderen dat de mannen zouden hebben verdiend met de hennepkweek. Bij de berekening heeft het OM gekeken naar de planten, de oogst, de opbrengsten, maar ook naar de 'bedrijfskosten' die de mannen hebben gemaakt om de kweek mogelijk te maken.

'Geen lagere opbrengst'

Het OM gaat uit van negen oogsten bij de vordering van ruim acht ton.
'Het OM ziet, gelet op de technische kennis van de kwekers en de professionaliteit van de kwekerij, geen reden om uit te gaan van een lagere opbrengst', zei de officier.

Rol verdachte afgezwakt

De advocaten van de mannen opperden om beurten dat hun cliënten geen luxe levensstijl hadden. Eén van de mannen zou zelfs geen noemenswaardige rol hebben gehad bij de hennepkwekerij. De advocaat van de oudste verdachte zei dat zijn cliënt maar één enkele keer op camerabeelden was gespot bij de loods in Winsum.

'Loodseigenaar ook betrekken'

De eigenaar van de Winsumer loods waar de kwekerij werd ontdekt, zou een bijzondere rol hebben gespeeld, volgens een van de advocaten. 'De man is dan geen verdachte in deze zaak, maar hij moet ook zijn deel van de vordering betalen. Die 880.000 euro moet dus door vijf worden gedeeld', aldus de raadsman.
De rechtbank gaat langer dan normaal over deze zaak nadenken en komt over vier weken met de uitspraak.