Partij voor het Noorden verbindt zich aan 50Plus in Eerste Kamer

De Eerste Kamer.
De Eerste Kamer. © Rijksoverheid.nl
De twee Statenleden van de Partij voor het Noorden (PvhN) hebben maandagmiddag hun stem uitgebracht op de Eerste Kamerfractie van 50Plus.
Daarmee deden de twee - fractievoorzitter Dries Zwart en Leendert van der Laan - hun belofte gestand om niet in zee te gaan met de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF).

Mijnbouwwet

De Partij voor het Noorden brak afgelopen januari met de OSF, omdat die fractie in de Eerste Kamer vóór de mijnbouwwet had gestemd.

Onvoldoende stemmen

Tijdens de campagne voor de Statenverkiezingen beloofde de PvhN te zullen stemmen op Annemarie Heite, de kandidaat voor Code Oranje. Die partij kreeg echter onvoldoende stemmen. De PvhN kwam vervolgens voor de keuze te staan: naar welke fractie gaat onze stem?
Na tal van gesprekken, zowel landelijk als lokaal, kwam de PvhN uiteindelijk bij fractie van 50Plus uit.

Criteria

Zwart en Van der Laan hielden daarbij drie criteria in het oog: stemde de partij tegen de mijnbouwwet? Is er toekomstige samenwerking mogelijk zonder onze onafhankelijkheid te verliezen? En staat de partij inhoudelijk dicht bij het verkiezingsprogramma van de PvhN?

Hoofdbrekens

'We zijn er lang mee bezig geweest', aldus Dries Zwart, 'en het heeft ons echt wel wat hoofdbrekens gekost.'

Beste voor met Groningen

'Toen we onze belofte om op Annemarie te stemmen buiten onze schuld niet waar konden maken, wilden we zeker weten dat we toch op een partij zouden stemmen die het beste voor heeft met Groningen.'
Zwart is blij met 50Plus als alternatief. 'Ik verwacht dat ze Groningen hoog op de politieke agenda zetten.'
Lijsttrekker van de landelijke 50Plus, Henk Krol, zet op Twitter de deur open naar meer samenwerkingen.