D66 krijgt extra stem voor Eerste Kamer uit Groningen

De papieren worden nagelopen op het provinciehuis
De papieren worden nagelopen op het provinciehuis © RTV Noord / Martijn Folkers
De D66-fractie in de Eerste Kamer heeft een extra stem vanuit Provinciale Staten in Groningen te pakken.
De Statenfractie van D66 heeft drie zetels, maar de Eerste Kamer-fractie krijgt nu vier stemmen vanaf het Martinikerkhof. Het CDA heeft daarentegen drie zetels, maar krijgt vanuit Provinciale Staten slechts twee stemmen voor de Eerste Kamer.
Eén stem van het CDA is naar D66 gegaan. De coalitie heeft afgesproken dat de VVD- en CDA-statenleden hier en daar hun stem zullen uitbrengen op D66 of de ChristenUnie, zo weet de NOS. 'Zo komen hun restzetels bij de coalitie terecht', legt politiek verslaggever Arjan Noorlander uit.
Dit zijn de meest opvallende zaken vanuit Provinciale Staten voor het Stemmen voor de Eerste Kamer.

Verder

Er zijn 43 stemmen vanuit Provinciale Staten in Groningen uitgebracht.
Duidelijk is dat er vanuit Groningen niet op lijsttrekker Henk Otten van Forum voor Democratie is gestemd, maar op nummer twee Paul Cliteur.
De fractie van Groninger Belang kondigde vooraf aan om op de Onafhankelijke Senaatsfractie te stemmen, terwijl de Partij voor het Noorden pal voor de verkiezing bekendmaakte om op 50 Plus te stemmen.
Vanuit Groningen gingen er twee stemmen naar de nummer zeven van 50 Plus, Theun Wiersma. 
De Groninger kandidaten voor de Eerste Kamer kregen hun stem ook vanuit het provinciehuis. Zo kan PVV-senator Ton van Kesteren twee stemmen verwelkomen, terwijl D66-senator Henk Pijlman er drie krijgt.