Uitbreiding aan Groninger spoor valt 26 miljoen duurder uit

De uitbreiding aan het spoor in het kader van 'Groningen Spoorzone' valt 26 miljoen euro duurder uit dan begroot. Het gaat onder meer om de verbouwing van het Hoofdstation Groningen en de verdubbeling van het spoor.

De groeiende economie en de daarmee samenhangende vraag zijn de belangrijkste reden, aldus spoorwegbeheerder ProRail.

Drie onderdelen

Groningen Spoorzone bestaat uit drie onderdelen. De aanpak van het Hoofdstation in de stad, de bouw van een extra perron bij het station Europapark en de uitbreiding van drie naar vier sporen tussen Europapark en het Hoofdstation. Een derde onderdeel is het contract voor grondverzet en omgevingsinpassing bij Haren.

Voor het totaalpakket is een bedrag van 310 miljoen euro gereserveerd', aldus woordvoerder Aldert Baas van ProRail. 'Door de toenemende vraag in de bouw komen aanbestedingen van grote projecten regelmatig hoger uit dan vooraf geraamd. Dat is in dit project ook het geval.'

Geld zoeken

Om de onderdelen van het project uit te kunnen voeren is dus een extra budget van 26 miljoen euro nodig. Aldert Baas: 'Omdat het project van dusdanig groot belang is voor de bereikbaarheid van de regio, zoeken de partijen de komende periode samen naar een oplossing om dit extra budget bij elkaar te krijgen.'

Dan gaat het om de gemeente Groningen, de provincie, Prorail, de NS en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De provincie Groningen betaalt als risicodragend opdrachtgever het grootste deel van de extra kosten. Ook de gemeente Groningen denkt mee en kijkt of er geld vrijgemaakt kan worden, zo blijkt uit een brief aan de gemeenteraad.

De betrokken partijen presenteerden maandag gezamenlijk de plannen voor de aanpak van het Hoofdstation. De beoogd aannemer is Strukton Civiel. De werkzaamheden moeten in 2023 klaar zijn.

Lees ook:

- Zo gaat het nieuwe Hoofdstation van Groningen eruitzien
Aannemer Strukton Civiel gaat verbouwing station Groningen uitvoeren
Lees alles over de verbouwing van Hoofdstation Groningen

Deel dit artikel:

Recent nieuws