Onderzoekers: Meer persoonlijke problemen door versterkingsoperatie

© Pexels/Gerd Altmann
Veel Groningers wisten het al, maar nieuw onderzoek van de RUG laat ook zien dat de versterkingsoperatie op korte termijn zorgt voor meer persoonlijke problemen.
RUG-wetenschappers dr. Katherine Stroebe en prof. dr. Tom Postmes hielden een peiling onder 3.917 Groningers.
Volgens de onderzoekers stapelen de problemen bij veel Groningers zich op door de versterkingsoperatie.

'Leven staat stil'

Veel van die problemen worden veroorzaakt door onbeantwoorde vragen, bijvoorbeeld over wat er met een woning gebeurt als een bewoner er noodgedwongen uit moet.
'Hierdoor staat het leven van veel Groningers stil', zegt Stroebe. 'Dit wordt door een deel veroorzaakt door de schadeprocedure. Men zit voortdurend in onzekerheid, over of er mogelijke nieuwe schade bijkomt.'

Gezondheidsklachten

De onderzoekers wisten al dat meervoudige schade aan een woning, de kans op gezondheidsschade verdubbelt.
Klachten als hoofdpijn, hartkloppingen en spierpijn komen geregeld voor. Een nieuwe bevinding is dat de versterkingsoperatie hieraan bijdraagt.

Geen gegevens over beving Westerwijtwerd

Stroebe en Postmes hebben nog geen resultaten na recente de beving van 3.4 bij Westerwijtwerd. 'Deze beving kwam in de afrondingsfase van ons rapport. Maar we hebben nu wel een vragenlijst verstuurd, die specifiek over die beving gaat.
Het kan enige tijd duren voor de resultaten daarvan bekend worden.

Langdurig onderzoek

Sinds 2016 doen Stroebe en Postmes onderzoek naar de gezondheid, het veiligheidsgevoel en toekomstperspectief van inwoners van alle Groninger gemeenten.
Het onderzoek, dat Gronings Perspectief heet, wordt uitgevoerd in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen en in samenwerking met het Sociaal Cultureel Planbureau. Om de gegevens te verzamelen, gebruiken ze vragenlijsten die worden verstuurd aan duizenden Groningse panelleden.
Het onderzoek loopt nog tot en met 2020.