Lopsters doen ultieme poging om komst wisselwoningen tegen te houden

© RTV Noord / Martin Drent
'Wij zijn erg gericht op ons uitzicht, de rust en de ruimte. Als dat afgepakt wordt, wat is dan nog een reden om daar te blijven wonen?', vraagt Harold Weistra uit Loppersum zich maandagavond hardop af.
Samen met tientallen boze bewoners van de Wirdumerweg en omstreken is Weistra fel tegen de bouw van 25 wisselwoningen naast de wijk. Hij sprak zijn ongenoegen uit tijdens de raadsvergadering, met luid applaus van zijn buren.

Noodwoningen voor slachtoffers

De komende jaren moeten veel gedupeerden van de gasellende tijdelijk hun huis uit, vanwege de versterking of sloop en herbouw van hun huis. Zij moeten tijdelijk naar een noodwoning in hun eigen dorp.
In Loppersum zijn vijftig extra wisselwoningen nodig om alle slachtoffers onderdak te kunnen bieden. De helft daarvan worden gebouwd aan de Zwartelaan. De gemeente heeft nog een locatie nodig voor de andere helft en zint op een veld bij de Wirdumerweg, ten zuiden van de straat Veldzicht.
Omwonenden zien dit absoluut niet zitten, omdat ze hun uitzicht op de landerijen kwijtraken. Ook zijn ze bang voor extra drukte in de straat.

'Skyline wordt geweld aangedaan'

Ze zijn boos op de gemeente, omdat ze niet het gevoel hebben dat er naar hen wordt geluisterd: 'Wij werden in een brief keihard geconfronteerd met deze plannen. Het leek alsof het besluit al is genomen', zegt inspreker Eric Boskamp.
De wisselwoning-discussie zorgt voor grote onrust en spanningen in Loppersum. Ook voor andere plekken rond het dorp is geen draagvlak, omdat mensen bang zijn het uitzicht te verliezen. Boskamp: 'De skyline van de wijk en ons dorp wordt geweld aan gedaan.' Hij beseft wel dat de noodwoningen hard nodig zijn voor gedupeerden.

Dorp verscheurt

Inwoner Martin Ettema ziet het dorp verscheuren: 'Hoe sommigen hun woede uiten tart elk gevoel van beschaving. Niemand heeft gevraagd om deze ellende. In wat voor dorp wonen wij de komende jaren, als we zelfs vluchtelingen in ons eigen dorp niet meer kunnen huisvesten?'
Wethouder Pier Prins (CDA), verantwoordelijk voor de keuze van de wisselwoning-locatie, roept wederom op tot meer begrip onder inwoners. Hij benadrukt dat de locatie nog niet is gekozen en doet onderzoek naar alternatieven die omwonenden van de Wirdumerweg hebben aangedragen.

Locatie schrappen?

De ChristenUnie vraagt de wethouder om toch nog te kijken of de andere helft van de wisselwoningen ook aan de Zwartelaan gebouwd kan worden, ook al heeft dat niet de voorkeur van de gemeente. Loppersum Vooruit gaat verder en wil de locatie aan de Wirdumerweg afschieten vanwege de onrust onder omwonenden.
Wethouder Prins gaat de alternatieven aan de Zwartelaan en de Wirdumerweg nader bekijken en hoopt over twee tot drie weken met meer duidelijkheid te komen.