PvdA Loppersum: 'Ministers zijn hier niet meer welkom na aardbeving'

Een 'warm' onthaal in Westerwijtwerd voor de ministers
Een 'warm' onthaal in Westerwijtwerd voor de ministers © ProNews
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken kan beter in Den Haag blijven als Groningen weer is getroffen door een zware aardbeving, vindt de PvdA in Loppersum.
De partij wil dat de gemeente bezoeken van Haagse ministers niet meer faciliteert.

Goed gevulde portemonnee

'Door het woord bevinkjes weet ik precies hoe Wiebes - ik heb al niet meer het fatsoen om meneer te zeggen - hierin staat. Als hij langs wil komen, moet dat met een gevulde portemonnee', zegt PvdA-raadslid Chris Bultje.
De gemeenteraad sprak maandagavond over de aardbeving van 3.4 vorige week in Westerwijtwerd. Minister Wiebes en minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken, sinds kort verantwoordelijk voor de versterking, bezochten één dag na de klap het dorp.
Ze gingen in gesprek met het college van burgemeester en wethouders van Loppersum en daarna een tiental inwoners van het dorp.
In bepaalde kringen is het beeld ontstaan dat bevinkjes en schade een fact of life zijn
Hans Warink - Loppersum Vooruit

Fact of life

Raadslid Hans Warink van Loppersum Vooruit schaart zich achter de oproep van de PvdA.
'We worden geschoffeerd. In bepaalde kringen is het beeld ontstaan dat bevinkjes en schade een fact of life zijn. VVD'er Ton Elias (zei vrijdag shit happens over het gasdossier, red.) is met de dood bedreigd. Triest, maar het verbaast me niets', zegt Warink.

Bijzonder gesprek

Burgemeester Hans Engels begrijpt de woede en frustratie bij de partijen heel goed. Hij benadrukt wel dat het belangrijk is om de ministers te verwelkomen om de gevolgen voor de inwoners te laten zien:
'De emoties van de bevolking staan bovenaan. Het gesprek met de inwoners en de ministers van vorige week was bijzonder en kan wel degelijk bijdragen aan de sfeer', zegt Engels.
Warink vindt het opmerkelijk dat de ministers alleen praten met het gemeentebestuur en enkele inwoners. Hij wil dat ook de gemeenteraad een keer met de minister om tafel kan. Burgemeester Hans Engels probeert hiervoor een afspraak te maken met de bewindsman.