'Ik staak niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn kinderen en kleinkinderen'

Je kunt bijna een speld horen vallen op Hoofdstation Groningen. Door stakingen in het openbaar vervoer rijden er dinsdag geen treinen en ook de meeste lijnbussen rijden niet.

Het Groninger FNV-kaderlid Henk Rozema die ook buschauffeur is, heeft het werk eveneens neergelegd.

'Ik denk dat er zo'n vierhonderd chauffeurs staken', zegt hij. De chauffeurs die wel willen rijden - circa dertig - zijn volgens hem naar de stad Groningen gestuurd om op een lijndienst te rijden.

Welke bussen rijden wel?

Daardoor zijn er in onze provincie dus ook bussen die wel rijden, al is dat mondjesmaat. Het gaat om lijn 3 (van Leek via Hoogkerk naar Lewenborg), lijn 7 (van station Noord via de Groninger wijk Vinkhuizen naar De Wijert) en lijn 15 (van Zernike Campus naar Hoofdstation Groningen).

Ook op de HOV-lijnen (hoogwaardige openbaar vervoer) in Groningen en Drenthe rijden nog enkele bussen. Het gaat om de lijnen 304 en 314 (van Groningen naar Drachten) en om lijn 324 (van Groningen naar Emmeloord).

Doorwerken tot je tachtigste?

'Ik staak niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn kinderen en kleinkinderen. En als we niet uitkijken, moeten die straks tot hun tachtigste doorwerken', gaat Rozema verder.

'Een aantal jaren geleden kon ik er nog op een leeftijd van 57,5 uit, maar al die regelingen zijn nu weg. Ik moet inmiddels al doorwerken tot mijn 67ste.'

Problemen

Volgens Rozema is het verre van ideaal als een buschauffeur de zestig is gepasseerd. 'Je kunt dan met een hoop problemen komen te zitten. Denk bijvoorbeeld aan rug- en schouderklachten', geeft hij als voorbeeld.

'En daar komt nog eens bij dat de categorie zestigplussers een hoog ziekteverzuim heeft. Als je op je dertigste een griepje hebt, ben je binnen twee á drie dagen wel hersteld. Oudere werknemers hebben daar langer de tijd voor nodig. Dan zit je zomaar twee weken thuis. Qbuzz zelf is ook niet blij dat die mensen langer door moeten werken, maar we zullen wel moeten.'

Acties

Medewerkers van vervoersbedrijven die het werk dinsdag neerleggen, kunnen zich inschrijven als staker. 'Daarna kunnen zij naar huis, want verder zijn er vandaag geen acties. Woensdag zijn er bijeenkomsten op de Grote Markt in Groningen waar mensen naartoe kunnen als ze willen', aldus Rozema.

Lees ook:

'Wij staken niet om reizigers te pesten, maar om een signaal af te geven'
Ov-staking dinsdag: Alles wat je moet weten

Deel dit artikel:

Recent nieuws