SodM wil crisisaanpak in Groningen; snel minder gaswinning

Vlaggen in Westerwijtwerd hangen halfstok na de beving vorige week
Vlaggen in Westerwijtwerd hangen halfstok na de beving vorige week © De Vries Media
De schade-afhandeling en versterkingsoperatie in Groningen moet als crisis worden aangepakt, onder het gezag van één organisatie, met een eigen mandaat en budget.
Ook moet de gaswinning nog sneller worden afgebouwd. Dat adviseert het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) naar aanleiding van de beving van vorige week bij Westerwijtwerd, waarna 2000 nieuwe schademeldingen binnenkwamen bovenop de zo'n 15.000 meldingen die nog openstonden. De beving zorgde bovendien voor acuut onveilige situaties.

'Alleen zo bereik je snelheid'

Alleen door de operatie als crisis te benaderen 'bereik je de vereiste snelheid die nodig is voor de veiligheid van de Groningers', stelt het SodM. Het ziet daarbij een sleutelrol voor de Nationaal Coördinator Groningen (NCG).
De schade-afhandeling en de versterking van huizen moet worden samengevoegd volgens het SodM: 'Bij de huidige voortgang van de schade-afhandeling en van de versterking zal de maatschappelijke ontwrichting als gevolg van de gaswinning in Groningen blijven toenemen.'

Afbouw gaswinning nog niet genoeg

Na de beving van 3.4 in Zeerijp in januari vorig jaar kwam de afbouw van de gaswinning in een stroomversnelling. Maar dat is nog niet genoeg, vindt het SodM. De toezichthouder adviseert vanuit het oogpunt van veiligheid de gaswinning volgend jaar al te maximeren op 12 miljard kubieke meter gas.
Economische Zaken gaat er voorlopig vanuit dat de bovengrens van 12 miljard kubieke meter uiterlijk in oktober 2022 wordt behaald.
Het is aan de minister van Economische Zaken en Klimaat om uiteindelijk een afweging te maken tussen de veiligheid, en de leveringszekerheid van gas aan Nederlandse huishoudens, speelt SodM de bal.

Maatregelen voor nu

Het SodM stelt verder de volgende twee concrete maatregelen voor, om nú al op te pakken:
- Begin in overleg met de bewoners met het daadwerkelijk versterken van ruwweg driehonderd al beoordeelde gebouwen. Wacht hiervoor niet de herbeoordeling van deze woningen af. Hiermee komt ook schaarse beoordelingscapaciteit vrij voor gebouwen met een (licht) verhoogd risico die nog op beoordeling wachten.
- Geef de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) in de huidige complexe structuur een zo groot mogelijk mandaat en eigen budget zodat deze in samenwerking met de gemeenten voortgang kan maken in de versterkingsopgave. Denk hierbij aan projecten die bewoners relatief snel perspectief bieden, zoals een 'aannemersvariant' waarmee bewoners zélf de versterking van hun woning kunnen vormgeven.
Bekijk hier de speciale uitzending van Noord Vandaag van 22 mei, op de dag van de beving bij Westerwijtwerd