Gekissebis over Feringa Building: 'Worden daar dixies met gouden toiletten neergezet?'

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) ligt met drie technische bedrijven in de clinch over de te bouwen Feringa Building. De partijen stonden dinsdag tegenover elkaar voor de rechtbank in Groningen.

Het consortium van de drie bedrijven, Croonwolder & Dros, Engie Services Noord en Unica Installatietechniek, vindt dat RUG zich niet aan de aanbestedingsregels houdt.

90 miljoen

De drie hadden een bedrag van 90 miljoen euro berekend voor de bouw van dit gebouw. De RUG heeft een budget van 56 miljoen euro. Het gebouw, genoemd naar Nobelprijswinnaar Ben Feringa, is een complex van 64.000 vierkante meter en moet worden voorzien van hypermoderne technische installaties. Het moet zeer specialistische laboratoria en trillingvrije labs herbergen.

Schadevergoeding van 685.000 euro 

De RUG vindt de offerte van het consortium veel te hoog en wees de inschrijving af. Onterecht, zo vinden de drie installatiebedrijven. En ook te laat, vinden ze. De afwijzing moet worden hersteld, anders willen ze een schadevergoeding van 685.000 euro voor de inmiddels gemaakte kosten.

De universiteit heeft inmiddels een andere installateur voor de technische inrichting gevonden. Die wil de klus voor 80 miljoen euro klaren. RUG gunde vier dagen nadat de dagvaarding van dit kort geding op de mat plofte de klus aan dit bedrijf.

Nu stelt het CUE dat wanneer de drie technische bedrijven de klus niet krijgen, er voor de RUG een factuur klaar ligt voor de schade die het consortium heeft geleden. Die rekening bedraagt ruim 680.000 euro.

'Dixies met gouden toiletten'

Peter Hoekstra, de advocaat van RUG, vindt dat het drietal te hoog met de kosten in de boom is gaan zitten. 'Een bouwplaats van 2,7 miljoen euro. Worden daar dixies met gouden toiletten neergezet?', vroeg Hoekstra zich hardop op zitting af.

'Uit onderzoek is gebleken dat deze klus voor tien miljoen minder kan. Het gaat om overheidsgeld, dus de RUG is niet blij als wij tien miljoen extra uit moeten geven als dat niet nodig is.'

De aanbesteding van de Feringa Building ligt sinds 2017 stil. De rechter vond de materie te complex om de zaak binnen één dag te behandelen. Maandag 3 juni gaat de zaak verder.

Lees ook:
- Groen licht voor bouw Feringa Building op Zernike
- Universiteit legt aanbesteding Feringa Building stil

Meer over dit onderwerp:
universiteit GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws