Raad van State: Windpark N33 mag er komen

Een impressie van het windpark bij Meeden
Een impressie van het windpark bij Meeden © Essent en innogy windpower
Het windmolenpark langs de N33 bij Meeden mag aangelegd worden. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.
21 tegenstanders van het park, met 35 geplande windmolens, deden eind januari hun beklag bij de hoogste bestuursrechter van Nederland.

Draagvlak

Volgens verschillende bezwaarmakers is er geen draagvlak in de omgeving, maar de Raad van State ziet dat niet als reden het windpark tegen te houden. Er is namelijk geen wet die draagvlak vereist.
Volgens de uitspraak van de Raad van State weegt het landelijke belang van duurzame energie zwaarder dan de lokale bezwaren.
Er is geen schending van het recht
Rosa Uylenburg - persrechter
'Dat alle procedures netjes zijn gevolgd, heeft de doorslag gegeven', legt persrechter Rosa Uylenburg van de Raad van State uit. 'Het park voldoet aan de eisen die er zijn voor bijvoorbeeld geluid, slagschaduw en aantasting van het landschap. Er is geen schending van het recht.'

Sfeerwoningen

De bezwaarmakers hebben op één punt wel gelijk gekregen. Daarbij gaat het om zogenaamde sfeerwoningen, die in het plan stonden. 'Die worden gezien als een soort bedrijfspanden, waarvoor minder strenge normen voor geluid en slagschaduw zouden gelden', legt Uylenburg uit.
Daar zette de Raad van State een streep door. 'De woningen mogen er gewoon blijven staan, maar ze moeten aan dezelfde strenge eisen voldoen als bij alle andere woningen. Dat betekent dat er uiteindelijk dus toch nog wat strengere eisen aan de windmolens gesteld worden.'

Landsbelang versus omwonenden

Persrechter Uylenburg bestrijdt dat het zinloos is om tegen de komst van windmolenparken te protesteren, omdat het landsbelang altijd zwaarder weegt.
'De belangen van omwonenden zijn nadrukkelijk afgewogen. En het is ook niet zo dat het belang van centrale overheden altijd zwaarder telt. Er zijn ook zaken waarbij de uitkomst anders was en de belangen van de omwonenden de doorslag gaven. Denk aan de oordelen over de gaswinning in Groningen.'

Blijdschap bij ontwikkelaar

Innogy, de ontwikkelaar van het windpark, zegt in een reactie 'erg blij te zijn' met de uitspraak. 'Nu kunnen we echt afspraken maken wanneer we gaan beginnen. We zijn voornemens om deze zomer te gaan starten. De exacte planning moeten we nog gaan vastleggen.'
'We hopen dat mensen deze uitspraak ook respecteren', zegt woordvoerder Jorrit de Jong, over de heftige emoties rond de komst van het windpark. 'We willen graag een goede buur zijn voor de omgeving.'

Waar moeten de molens komen?

27 van de 35 van de windmolens komen volgens de plannen vlak bij het knooppunt van de N33 en de A7 bij Zuidbroek. De acht andere molens komen in twee stroken van vier molens een stuk zuidelijker te liggen, bij Veendam en Ommelanderwijk.
(Wil je de foto groter zien? Tik dan hier)

Voorbereidingen al gestart

De voorbereidingen voor de aanleg van Windpark N33 begonnen vorige week al, met de aanleg van een bouwweg. De aanleg van die weg valt buiten de procedure die bij de Raad van State liep.

Gemeenten weigeren transport

Ook nu de Raad van State toestemming geeft voor het plaatsen van de molens, is het nog niet zeker dat het park er zonder problemen komt.
De gemeenten Veendam en Oldambt geven geen toestemming voor het transport van windmolenonderdelen door hun gemeenten. Hoewel het Rijk de gemeentelijke besluiten aan de kant kan schuiven, kunnen de gemeenten de plaatsing van de molens mogelijk wel vertragen.
De gemeente Midden-Groningen houdt bovendien rekening met nieuwe acties.

Verzet

Al sinds het begin van de plannen was er veel tegenstand. Het verzet tegen de komst van windmolens ging de afgelopen jaren steeds verder. In dit artikel lees je de meest opvallende acties van de afgelopen jaren.
Verzet door de jaren heen:
Podcast Turbulente Tijden
RTV Noord maakte onlangs een vijfdelige documentaireserie (een podcast) over windmolens en alle emoties die daarbij komen kijken. Luister de afleveringen hieronder via Soundcloud, of abonneer je via Google PodcastiTunes of Spotify op Turbulente Tijden. Dan kun je waar en wanneer je maar wilt alle afleveringen beluisteren en je verdiepen in onder meer het waarom van grote windparken in Noord-Nederland, de geschiedenis van de woede tegen deze parken en hoe je windparken wél zou kunnen aanleggen zonder gedoe.