Voltallige Statenoppositie: Vier gedeputeerden voor gaswinning werkt niet

De Groningse gedeputeerden
De Groningse gedeputeerden © Martijn Folkers/RTV Noord
Alle oppositiepartijen in Provinciale Staten schieten het plan van de huidige coalitie af om de portefeuille gaswinning bij vier gedeputeerden onder te brengen. Volgens de zeven partijen draagt de verdeling van de portefeuille niet bij aan een oplossing voor Groningen.
Forum voor Democratie, de SP, Groninger Belang, de PVV, Partij voor het Noorden, 50Plus en Partij voor de Dieren dienen woensdag een voorstel in bij Provinciale Staten om het gasdossier alsnog bij één gedeputeerde onder te brengen.

Inhoud motie

'De provincie Groningen heeft nauwelijks grip op het gasdossier', schrijven zij in hun motie. 'De hoeveelheid aan organisaties en belanghebbenden brengen de oplossingen voor het gasdossier niet dichterbij. Het verdelen van het gasdossier over vier gedeputeerden draagt ook niet bij aan de oplossingen die nodig zijn voor Groningen. Zij vergroten juist de ondoorzichtigheid en complexiteit voor de Groningers.'

Wie doet wat

Het provinciebestuur dat deze woensdag geïnstalleerd wordt, heeft het gasdossier opgesplitst over de gedeputeerden Nienke Homan (GroenLinks), Henk Staghouwer (ChristenUnie), Tjeerd van Dekken (PvdA) en Mirjam Wulfse (VVD).
Homan en Wulfse worden verantwoordelijk voor de uitvoering van het Nationaal Programma Groningen, het programma dat het bevingsgebied nieuw perspectief moet geven. Van Dekken gaat zich bezighouden met winningsbesluiten en de daadwerkelijke winning en Staghouwer wordt verantwoordelijk voor de schadeherstel en de versterkingsoperatie.

Verzoek

De zeven oppositiepartijen zien dat de Groningers altijd één loket voor het gasdossier hebben gewild en kunnen het niet rijmen dat het nieuwe provinciebestuur ervoor kiest om het dossier te verdelen over vier personen. 
'Een verantwoordelijk gedeputeerde draagt bij aan de aanpak van de crisis', schetsten zij de situatie. 'Het verdelen niet. Wij verzoeken het college om één gedeputeerde aan te wijzen voor het algehele gasdossier en deze gedeputeerde mandaat te geven bij deze crisis om te handelen.'